Pregled bibliografske jedinice broj: 258529
Procjena kakvoće prehrane studentske populacije u Splitu mediteranskim pokazateljem kakvoće prehrane (M-DQI)
Procjena kakvoće prehrane studentske populacije u Splitu mediteranskim pokazateljem kakvoće prehrane (M-DQI), 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 258529 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena kakvoće prehrane studentske populacije u Splitu mediteranskim pokazateljem kakvoće prehrane (M-DQI)
(Estimation of dietary habits and diet quality in Split university students with mediterranean dietary quality index (M-DQI))
Autori
Kovač, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.04
Godina
2006
Stranica
91
Mentor
Colić Barić, Irena
Ključne riječi
DRI; M-DQI; nutrijenti; prehrambene navike; Q-FFQ
(DRI; M-DQI; nutrients; dietary habits; Q-FFQ)
Sažetak
Cilj rada bio je procijeniti prehrambene navike i kakvoću prehrane u reprezentativnom broju studenata iz sveučilišnog centra u Splitu s obzirom na M-DQI, preporuke (DRI ; RDA) i spol. Upotrijebljena dijetetička metoda bila je kvantitativni upitnik o učestalosti konzumiranja hrane i pića (Q-FFQ) (n=146). Rezultati pokazuju pravilnije prehrambene navike i unos nutrijenata u žena nego u muškaraca. Vrlo mali postotak studenata ima adekvatan unos i makro i mikronutrijenata kao i adekvatnu nutritivnu gustoću svih praćenih mikronutrijenata u cjelodnevnom obroku. Procjena prehrane mediteranskim pokazateljem kakvoće prehrane (M-DQI) svrstava 67, 1 % studenata u kategoriju lošije kakvoće prehrane (8-14 bodova). Bodovi za M-DQI kod muškaraca su 8, 4, a kod žena 8, 7 i nije utvrđena statistički značajna razlika. Viša korelacija za M-DQI utvrđena je sa makronutrijentima nego sa mikronutrijentima. Preporuča se veća učestalost zajutarka, konzumiranja voća i povrća, manji unos proteina, ugljikohidrata i lipida, a veći unos prehrambenih vlakana, te kalcija i željeza u žena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058028
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Irena Colić-Barić
(mentor)