Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 258529

Procjena kakvoće prehrane studentske populacije u Splitu mediteranskim pokazateljem kakvoće prehrane (M-DQI)


Kovač, Ivana
Procjena kakvoće prehrane studentske populacije u Splitu mediteranskim pokazateljem kakvoće prehrane (M-DQI), 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 258529 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena kakvoće prehrane studentske populacije u Splitu mediteranskim pokazateljem kakvoće prehrane (M-DQI)
(Estimation of dietary habits and diet quality in Split university students with mediterranean dietary quality index (M-DQI))

Autori
Kovač, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.04

Godina
2006

Stranica
91

Mentor
Colić Barić, Irena

Ključne riječi
DRI; M-DQI; nutrijenti; prehrambene navike; Q-FFQ
(DRI; M-DQI; nutrients; dietary habits; Q-FFQ)

Sažetak
Cilj rada bio je procijeniti prehrambene navike i kakvoću prehrane u reprezentativnom broju studenata iz sveučilišnog centra u Splitu s obzirom na M-DQI, preporuke (DRI ; RDA) i spol. Upotrijebljena dijetetička metoda bila je kvantitativni upitnik o učestalosti konzumiranja hrane i pića (Q-FFQ) (n=146). Rezultati pokazuju pravilnije prehrambene navike i unos nutrijenata u žena nego u muškaraca. Vrlo mali postotak studenata ima adekvatan unos i makro i mikronutrijenata kao i adekvatnu nutritivnu gustoću svih praćenih mikronutrijenata u cjelodnevnom obroku. Procjena prehrane mediteranskim pokazateljem kakvoće prehrane (M-DQI) svrstava 67, 1 % studenata u kategoriju lošije kakvoće prehrane (8-14 bodova). Bodovi za M-DQI kod muškaraca su 8, 4, a kod žena 8, 7 i nije utvrđena statistički značajna razlika. Viša korelacija za M-DQI utvrđena je sa makronutrijentima nego sa mikronutrijentima. Preporuča se veća učestalost zajutarka, konzumiranja voća i povrća, manji unos proteina, ugljikohidrata i lipida, a veći unos prehrambenih vlakana, te kalcija i željeza u žena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058028

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Colić-Barić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kovač, Ivana
Procjena kakvoće prehrane studentske populacije u Splitu mediteranskim pokazateljem kakvoće prehrane (M-DQI), 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kovač, I. (2006) 'Procjena kakvoće prehrane studentske populacije u Splitu mediteranskim pokazateljem kakvoće prehrane (M-DQI)', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}, Ivana}, year = {2006}, pages = {91}, keywords = {DRI, M-DQI, nutrijenti, prehrambene navike, Q-FFQ}, title = {Procjena kakvo\'{c}e prehrane studentske populacije u Splitu mediteranskim pokazateljem kakvo\'{c}e prehrane (M-DQI)}, keyword = {DRI, M-DQI, nutrijenti, prehrambene navike, Q-FFQ}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}, Ivana}, year = {2006}, pages = {91}, keywords = {DRI, M-DQI, nutrients, dietary habits, Q-FFQ}, title = {Estimation of dietary habits and diet quality in Split university students with mediterranean dietary quality index (M-DQI)}, keyword = {DRI, M-DQI, nutrients, dietary habits, Q-FFQ}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font