Pregled bibliografske jedinice broj: 25840
Osjetljivost bakterija izdvojenih iz svinja
Osjetljivost bakterija izdvojenih iz svinja // Praxis veterinaria, 47 (1999), 1-2; 39-46 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 25840 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osjetljivost bakterija izdvojenih iz svinja
(Sensitivity of bacteria isolated from swine)
Autori
Bilić, Vitomir ; Habrun, Boris ; Humski, Andrea
Izvornik
Praxis veterinaria (0350-4441) 47
(1999), 1-2;
39-46
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Osjetljivost; bakterije; svinja
(Sensitivity; bacteria; swine)
Sažetak
Prikazana je neosjetljivost bakterija izdvojenih iz svinja tijekom vremenskog razdoblja od 1968. do 1998. godine. Difuzionim je postupkom ispitana osjetljivost prema najznačajnim antibioticima za veterinarsku medicinu u preko 25.000 dominantnih bakterijskih uzročnika u intenzivnom svinjogojstvu Hrvatske. Analizirani su rezultati reprezentativnog broja ispitanih 2.538 bakterijskih vrsta: E. coli (1.354), Streptococcus spp. (293), Salmonella spp. (237), P. multocida (216), A. pleuropneumoniae (173), S. aureus (54), P. haemolytica (48), A. pyogenes (43), B. bronchiseptica (36), P. aeruginosa (34) i A. suis (32). Ispitan je i manji broj (18) bakterijskih vrsta: Klebsiella spp., E. cloacae, E. rhusiopathiae i C. perfringens. Osjetljivost je testirana prema 22 antimikrobne tvari: penicilin, ampicilin, amoksicilin, amoksicilin/klavulanska kiselina, gentamicin, oksitetraciklin, trimetoprim/sulfonamid, tiamulin, streptomicin, neomicin, spektinomicin, linkomicin, linkomicin/spektinomicin, tilozin, apramicin, cefalosporini, kinoloni, kloramfenikol, eritromicin, furazolidon, sulfametoksazol i tilmikozin. U razdoblju istraživanja nije došlo do značajnog porasta neosjetljivosti što je rezultat sistematske i kontrolirane primjene antibiotika u intenzivnom svinjogojstvu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina