Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 258396

Prepoznatljivost autohtonih mliječnih proizvoda na tržištu.


Samaržija, Dubravka
Prepoznatljivost autohtonih mliječnih proizvoda na tržištu. // Zbornik predavanja / Zdravko Barač (ur.).
Zagreb: Hlad, Pluska, 2002. str. 57-63 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 258396 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prepoznatljivost autohtonih mliječnih proizvoda na tržištu.
(Recognation of traditional dairy products on the market)

Autori
Samaržija, Dubravka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik predavanja / Zdravko Barač - Zagreb : Hlad, Pluska, 2002, 57-63

Skup
Četvrto savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj i treća izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva Varaždinske toplice

Mjesto i datum
Varaždinske Toplice, Hrvatska, 2002

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
tradicionalni ovčji sirevi; tradicionalni kozji sirevi; tržiste
(traditional sheep chesses; traditional goat cheeses; market)

Sažetak
Mliječni proizvodi proizvedeni od ovčjeg i kozjeg mlijeka svojim mirisom okusom i aromom znatno se razlikuju od proizvoda proizvedenih iz kravljeg mlijeka. U usporedbi s kravljim mlijekom, ovčje i kozje mlijeko razlikuje se u količini masti i bjelančevina ali i drugačijim sastavom masnih i aminokiselina koje tim proizvodima daju posebnost i prepoznatljivost. Osim toga i svojim preradbenim osobinama ovčje i kozje mlijeko razlikuju se od kravljeg mlijeka. Ovčje mlijeko posebno je pogodno za proizvodnju tvrdih sireva i jogurta, a kozje za proizvodnju mekih i polu tvrdih sireva. Veličina masnih kuglica u kozjem mlijeku je manja, a postotak ne zasićenih masnih kiselina i masnih kiselina kratkog i srednjeg ugljikovog lanca u kozjem i ovčjem mlijeku je veći u odnosu na kravlje mlijeko. To su samo neke od osobina koje tim proizvodima osiguravaju posebno mjesto u prehrani ljudi. Nažalost, te osobine rijetko se ističu u promociji ovčjih i kozjih mliječnih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178023

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Samaržija, Dubravka
Prepoznatljivost autohtonih mliječnih proizvoda na tržištu. // Zbornik predavanja / Zdravko Barač (ur.).
Zagreb: Hlad, Pluska, 2002. str. 57-63 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Samaržija, D. (2002) Prepoznatljivost autohtonih mliječnih proizvoda na tržištu.. U: Zdravko Barač (ur.)Zbornik predavanja.
@article{article, author = {Samar\v{z}ija, Dubravka}, year = {2002}, pages = {57-63}, keywords = {tradicionalni ov\v{c}ji sirevi, tradicionalni kozji sirevi, tr\v{z}iste}, title = {Prepoznatljivost autohtonih mlije\v{c}nih proizvoda na tr\v{z}i\v{s}tu.}, keyword = {tradicionalni ov\v{c}ji sirevi, tradicionalni kozji sirevi, tr\v{z}iste}, publisher = {Hlad, Pluska}, publisherplace = {Vara\v{z}dinske Toplice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Samar\v{z}ija, Dubravka}, year = {2002}, pages = {57-63}, keywords = {traditional sheep chesses, traditional goat cheeses, market}, title = {Recognation of traditional dairy products on the market}, keyword = {traditional sheep chesses, traditional goat cheeses, market}, publisher = {Hlad, Pluska}, publisherplace = {Vara\v{z}dinske Toplice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font