Pregled bibliografske jedinice broj: 256652
Važnost i uloga ovaca u područjima krša
Važnost i uloga ovaca u područjima krša, 2006., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 256652 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Važnost i uloga ovaca u područjima krša
(Importance and role of sheep in carst area)
Autori
Garibović, Zlatka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.09
Godina
2006
Stranica
45
Mentor
Pavić, Vesna
Ključne riječi
krš; ovčarstvo; stočarska proizvodnja
(carst; sheep breeding; cattle production)
Sažetak
Ovčarstvo danas, kao i tijekom povijesti spada među najvažnije grane stočarske proizvodnje, osobito u područjima gdje su, zbog specifičnih geografskih, pedoloških i klimatskih uvjeta (krševita područja oskudne vegetacije, s malo vode), slabije mogućnosti uzgoja drugih vrsta domaćih životinja, osobito krupne stoke. Ovce mogu konzumirati određene količine voluminozne krme, različitog podrijetla i oblika, i pretvoriti ih u visokovrijedne proizvode: meso, mlijeko, vunu, krzno, kožu i dr. Ovčarstvo se u Hrvatskoj temelji na iskorištavanju, uglavnom, prirodnih pašnjaka na kojima ovce borave tijekom vegetacije, koja je kraća u kontinentalnim i znatno dulja u područjima uz jadransku obalu i na otocima, gdje ovce borave na otvorenom gotovo tijekom cijele godine. Ispašom domaćih životinja, osobito ovaca i koza koristi se prizemna biomasa i na taj način se smanjuje ili eliminira mogućnost izbijanja šumskih požara (Moramd-Fehr i sur., 1983). U Hrvatskoj je ovčarska proizvodnja većim dijelom zastupljena u priobalnom dijelu i na otocima te znatno manje u kontinentalnim područjima. U šest priobalnih županija tijekom 2004. godine evidentirano je ukupno 325.303 ovaca, što predstavlja 63, 80% ukupnog broja ovaca u Republici Hrvatskoj. Navedeno je potvrda izrazite dominacije ovčarstva na navedenim područjima. U pasminskom sastavu u priobalnim krajevima Hrvatske dominiraju različite izvorne pasmine (dalmatinska i lička pramenka, istarska ovca, creska ovca, krčka ovca, paška i rapska ovca te dubrovačka ovca - ruda). Sve izvorne pasmine životinja odlikuje u pravilu velika otpornost, skromnost i prilagodljivost različitim uvjetima držanja i proizvodnim ciljevima. Najveći broj ovaca uzgaja se radi proizvodnje mesa, prije svega mlade janjetine, dok se u posljednje vrijeme javlja sve veći interes uzgajivača za proizvodnjom i preradom ovčjeg mlijeka, prvenstveno u sir. Vuna danas gotovo da nema nikakvu ekonomsku vrijednost, pa postaje sve važniji ekološki problem, osobito u krškim područjima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA