Pregled bibliografske jedinice broj: 2564
Kakvoća vode kao čimbenik promjene kemijskog sastava mesa mlađi srebrnog lososa
Kakvoća vode kao čimbenik promjene kemijskog sastava mesa mlađi srebrnog lososa // I. nacionalno znanstveno-stručno savjetovanje Održivost ribnjičarske proizvodnje Hrvatske : zbornik radova / Opačak, Anđelko (ur.).
Osijek: Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora,, 1996. str. 59-67 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 2564 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća vode kao čimbenik promjene kemijskog sastava mesa mlađi srebrnog lososa
(Water Quality as a factor of carcas composition change in coho salmon)
Autori
Čož-Rakovac, Rozelindra ; Teskeredžić, Zlatica ; Hacmanjek, Mato ; Tomec, Marija ; Topić Popović, Natalija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
I. nacionalno znanstveno-stručno savjetovanje Održivost ribnjičarske proizvodnje Hrvatske : zbornik radova
/ Opačak, Anđelko - Osijek : Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora,, 1996, 59-67
Skup
1. nacionalno znanstveno-stručno savjetovanje Održivost ribnjačarske proizvodnje Hrvatske
Mjesto i datum
Bizovac, Hrvatska, 28.11.1996. - 29.11.1996
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
srebrni losos; kemijski sastav mesa; kakvoća vode
(coho salmon; carcass composition; water quality)
Sažetak
Istraživanja prilagodbe dviju starosnih grupa mlađi srebrnih lososa (1+ i 0+), pri prebacivanju iz slatke u morsku vodu, bila su provedena u sezoni jesen/zima na 4 lokaliteta u Jadranskom moru. Prosječna težina 1+ grupe bila je 116 grama, odnosno 0+ grupe 86 grama. Uzorci ribe (n=10) za određivanje kemijskog sastava mesa i faktor kondicije uzimani su u slatkoj vodi, tijekom transporta, te nakon 22, 5, 45 i 90 min., zatim 3, 6, 12 sati i poslije 1, 2, 4, 8, i 30 dana nakon prebacivanja u more. Za određivanje kemijskog sastava korištena je cijela riba (carcass composition). Određivana je količina bjelančevina, masti, pepela i vode. Rezulati istraživanja pokazuju razliku u prilagodbi između starosnih grupa (1+ i 0+). Vrijednosti masti su u obje skupine (1+ i 0+) na početku istraživanja više (7, 00+-1, 002 ; 7, 95+-2, 10) nego na kraju istaživanja (6, 16+-1, 74 ; 5, 11+-2, 26). Količina vlage pratila je obrnuto proporcionalno količinu masti u tkivu. Naime, na početku istraživanja je količina vlage u obje skupine ((1+ ; 0+) bila je niža (72, 59+-1, 78 ; 71, 73+-2, 02) nego na krju istaživanja (73, 60+-1, 97 ; 75, 32+-1, 98). Vrijednosti pepela se nakon 30 dana boracka ribe u moru neznatno razlikuju od onih u slatkoj vodi, dok se vrijednosti proteina istovremeno nešto smanjuju u obje skupine. Nakon 30 dana istraživanja došlo je do prilagodbe obiju starosnih skupina što je vidljivo iz rezultata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
00981506
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb
Profili:
Natalija Topić Popović
(autor)
Marija Tomec
(autor)
Mato Hacmanjek
(autor)
Zlatica Teskeredžić
(autor)
Rozelinda Čož-Rakovac
(autor)