Pregled bibliografske jedinice broj: 256136
Proteinski hidrolizati
Proteinski hidrolizati // Meso, 7 (2005), 4; 9-10 (podatak o recenziji nije dostupan, prikaz, ostalo)
CROSBI ID: 256136 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proteinski hidrolizati
(Protein hydrolisates)
Autori
Zdolec, Nevijo
Izvornik
Meso (1332-0025) 7
(2005), 4;
9-10
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prikaz, ostalo
Ključne riječi
proteinski hidrolizati; alergija
(protein hydrolisates; alergy)
Sažetak
Hidrolizom proteina unapređuju se nutritivna svojstva hrane, tekstura, stupanj topivosti, koaguliranja, emulgiranja, usporava proces kvarenja, sprječavaju nepoželjna međudjelovanja sastavnica hrane, te pojava stranih mirisa, okusa te toksičnih i inhibitornih supstanci. Enzimatska hidroliza najpogodnija je metoda proizvodnje hidrolizata manjih molekulskih masa, poput peptona, proteoza, peptida i slobodnih aminokiselina. Za dobivanje komercijalnih proteinskih hidrolizata s ustaljenim fizikalno-kemijskim i nutritivnim karakteristikama bitnu ulogu imaju izbor prikladnog proteina, proteolitičkih enzima te posthidrolitičkih metoda. Najvažniji kriteriji u odabiru proteinskog izvora za proizvodnju hidrolizata za prehranu ljudi su njihova hranjiva vrijednost, cijena, okus, antigenost, topivost i funkcionalnost. U tom smislu se najčešće koriste kazein, proteini sirutke i sojini proteini.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Chemical Abstracts
- Food Technology & Biotechnology
- CAB Abstracts
- Zoological Record