Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 256136

Proteinski hidrolizati


Zdolec, Nevijo
Proteinski hidrolizati // Meso, 7 (2005), 4; 9-10 (podatak o recenziji nije dostupan, prikaz, ostalo)


CROSBI ID: 256136 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proteinski hidrolizati
(Protein hydrolisates)

Autori
Zdolec, Nevijo

Izvornik
Meso (1332-0025) 7 (2005), 4; 9-10

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prikaz, ostalo

Ključne riječi
proteinski hidrolizati; alergija
(protein hydrolisates; alergy)

Sažetak
Hidrolizom proteina unapređuju se nutritivna svojstva hrane, tekstura, stupanj topivosti, koaguliranja, emulgiranja, usporava proces kvarenja, sprječavaju nepoželjna međudjelovanja sastavnica hrane, te pojava stranih mirisa, okusa te toksičnih i inhibitornih supstanci. Enzimatska hidroliza najpogodnija je metoda proizvodnje hidrolizata manjih molekulskih masa, poput peptona, proteoza, peptida i slobodnih aminokiselina. Za dobivanje komercijalnih proteinskih hidrolizata s ustaljenim fizikalno-kemijskim i nutritivnim karakteristikama bitnu ulogu imaju izbor prikladnog proteina, proteolitičkih enzima te posthidrolitičkih metoda. Najvažniji kriteriji u odabiru proteinskog izvora za proizvodnju hidrolizata za prehranu ljudi su njihova hranjiva vrijednost, cijena, okus, antigenost, topivost i funkcionalnost. U tom smislu se najčešće koriste kazein, proteini sirutke i sojini proteini.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
0053025

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nevijo Zdolec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zdolec, Nevijo
Proteinski hidrolizati // Meso, 7 (2005), 4; 9-10 (podatak o recenziji nije dostupan, prikaz, ostalo)
Zdolec, N. (2005) Proteinski hidrolizati. Meso, 7 (4), 9-10.
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo}, year = {2005}, pages = {9-10}, keywords = {proteinski hidrolizati, alergija}, journal = {Meso}, volume = {7}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Proteinski hidrolizati}, keyword = {proteinski hidrolizati, alergija} }
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo}, year = {2005}, pages = {9-10}, keywords = {protein hydrolisates, alergy}, journal = {Meso}, volume = {7}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Protein hydrolisates}, keyword = {protein hydrolisates, alergy} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Chemical Abstracts
  • Food Technology & Biotechnology
  • CAB Abstracts
  • Zoological Record





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font