Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 25529

Osjetljivost nekih bakterija izdvojenih iz organa peradi prema antimikrobnim tvarima


Habrun, Boris; Bilić, Vitomir
Osjetljivost nekih bakterija izdvojenih iz organa peradi prema antimikrobnim tvarima // Zbornik, Peradarski dani 96. / Nemanič, Ankica (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut, 1996. str. 14-18 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 25529 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Osjetljivost nekih bakterija izdvojenih iz organa peradi prema antimikrobnim tvarima
(Susceptibility of bacteria isolated from poultry to antimicrobial substances)

Autori
Habrun, Boris ; Bilić, Vitomir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik, Peradarski dani 96. / Nemanič, Ankica - Zagreb : Hrvatski veterinarski institut, 1996, 14-18

Skup
Peradarski dani 96.

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 17.10.1996. - 19.10.1996

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
perad; bakterija; antimikrobna osjetljivost
(poultry; bacteria; antimicrobial susceptibility)

Sažetak
U periodu od 1993. do 1996. god ispitana je osjetljivost 89 gram-negativnih i 8 gram-pozitivnih bakterija izdvojenih iz organa peradi prema 15 antibiotika i kemoterapeutika. Ispitana je osjetljivost 28 sojeva bakterije Escherichia (E.) coli, 59 sojeva roda Salmonella, 6 sojeva roda Staphylococcus, 2 soja roda Enterococcus i 2 soja bakterije Pseudomonas (P.) aeruginosa. Svi izdvojeni sojevi bili su osjetljivi prema enrofloksacinu. Većina izolata Salnonella spp. bila je osjetljiva prema neomicinu (96.61 %), linkomicinu sa spektinomicinom (94.2 %) i amoksicilinu s klavulanskom kiselinom (93.22 %). Izdvojeni sojevi E. coli bili su osjetljivi prema neomicinu (89.29 %), furazolidonu (85.11 %), linkomicinu sa spektinomicinom (82.14 %) i kloramfenikolu (82.14 %). Svi izdvojenisojevi gram-pozitivnih bakterija (6 sojeva roda Staphylococcus i 2 soja roda Enterococcus) bili su osjetljivi prema ampicilinu, amoksicilinu, amoksicilinu s klavulanskom kiselinom, enrofloksacinu, streptomicinu, neomicinu i kloramfenikolu. Tijekom ovog istraživanja nije došlo do statistički značajnog porasta neosjetljivosti. Usporedba postignutih rezultata s rezultatima prethodnih istraživanja provedenih 1981. pokazala je statistički značajan porast neosjetljivosti gram-negativnih bakterija prema antibioticima i kemoterapeuticima.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
00480103

Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vitomir Bilić (autor)

Avatar Url Boris Habrun (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Habrun, Boris; Bilić, Vitomir
Osjetljivost nekih bakterija izdvojenih iz organa peradi prema antimikrobnim tvarima // Zbornik, Peradarski dani 96. / Nemanič, Ankica (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut, 1996. str. 14-18 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Habrun, B. & Bilić, V. (1996) Osjetljivost nekih bakterija izdvojenih iz organa peradi prema antimikrobnim tvarima. U: Nemanič, A. (ur.)Zbornik, Peradarski dani 96..
@article{article, author = {Habrun, Boris and Bili\'{c}, Vitomir}, editor = {Nemani\v{c}, A.}, year = {1996}, pages = {14-18}, keywords = {perad, bakterija, antimikrobna osjetljivost}, title = {Osjetljivost nekih bakterija izdvojenih iz organa peradi prema antimikrobnim tvarima}, keyword = {perad, bakterija, antimikrobna osjetljivost}, publisher = {Hrvatski veterinarski institut}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }
@article{article, author = {Habrun, Boris and Bili\'{c}, Vitomir}, editor = {Nemani\v{c}, A.}, year = {1996}, pages = {14-18}, keywords = {poultry, bacteria, antimicrobial susceptibility}, title = {Susceptibility of bacteria isolated from poultry to antimicrobial substances}, keyword = {poultry, bacteria, antimicrobial susceptibility}, publisher = {Hrvatski veterinarski institut}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font