Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 254856

Aktualna problematika karakterizacije meda na hrvatskom tržištu


Lušić, Dražen
Aktualna problematika karakterizacije meda na hrvatskom tržištu // 1. stručni seminar o sanitarnom inženjerstvu s međunarodnim sudjelovanjem / Lušić, Dražen ; Mićović, Vladimir (ur.).
Rijeka: Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo (HUSI), 2005. (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 254856 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aktualna problematika karakterizacije meda na hrvatskom tržištu
(Actual Problems of Honey Characterization On Croatian Market)

Autori
Lušić, Dražen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
1. stručni seminar o sanitarnom inženjerstvu s međunarodnim sudjelovanjem / Lušić, Dražen ; Mićović, Vladimir - Rijeka : Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo (HUSI), 2005

Skup
1. stručni seminar o sanitarnom inženjerstvu s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2005. - 19.02.2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
med; porijeklo; kvaliteta; izvornost
(honey; origin; quality; authenticity)

Sažetak
"Med jest sladak, gust, viskozni, tekući ili kristaliziran proizvod što ga medonosne pčele proizvode od nektara cvjetova medonosnih biljaka ili od medne rose, koje pčele skupljaju, dodaju mu vlastite specifične tvari i odlažu u stanice saća da sazrije". Med je na ovaj način definiran "Pravilnikom o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizvoda" (NN 20/2000), a na jednak način se tretira i u zakonskim propisima zemalja Europske unije. Navedena definicija ukazuje na dvostruko porijeklo meda kao namirnice, biljno i životinjsko. Med je zapravo, proizvod isključivo medonosnih pčela i smjesa je, dominantno, različitih šećera, no sadrži i druge spojeve poput bjelančevina, aminokiselina, enzima, organskih kiselina, peludi, mineralnih tvari. Porijeklo vuče iz cvjetnog nektara ili medne rose, a nikako iz drugih šećernih proizvoda. Kako je utvrđivanje porijekla meda složena i zahtjevna procedura, ovim radom se željelo ukazati na nove aspekte utvrđivanja porijekla ali i kvalitete meda, s obzirom na ozbiljna ograničenja koja imaju postojeće službene metode koje su na snazi u Republici Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrv-ger

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Dražen Lušić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lušić, Dražen
Aktualna problematika karakterizacije meda na hrvatskom tržištu // 1. stručni seminar o sanitarnom inženjerstvu s međunarodnim sudjelovanjem / Lušić, Dražen ; Mićović, Vladimir (ur.).
Rijeka: Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo (HUSI), 2005. (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Lušić, D. (2005) Aktualna problematika karakterizacije meda na hrvatskom tržištu. U: Lušić, D. & Mićović, V. (ur.)1. stručni seminar o sanitarnom inženjerstvu s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Lu\v{s}i\'{c}, Dra\v{z}en}, year = {2005}, keywords = {med, porijeklo, kvaliteta, izvornost}, title = {Aktualna problematika karakterizacije meda na hrvatskom tr\v{z}i\v{s}tu}, keyword = {med, porijeklo, kvaliteta, izvornost}, publisher = {Hrvatska udruga za sanitarno in\v{z}enjerstvo (HUSI)}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Lu\v{s}i\'{c}, Dra\v{z}en}, year = {2005}, keywords = {honey, origin, quality, authenticity}, title = {Actual Problems of Honey Characterization On Croatian Market}, keyword = {honey, origin, quality, authenticity}, publisher = {Hrvatska udruga za sanitarno in\v{z}enjerstvo (HUSI)}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font