Pregled bibliografske jedinice broj: 254841
Pokazatelji oksidacijskog stresa u izdanku boba (Vicia faba L.) izloženom talijevom acetatu
Pokazatelji oksidacijskog stresa u izdanku boba (Vicia faba L.) izloženom talijevom acetatu, 2006., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 254841 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pokazatelji oksidacijskog stresa u izdanku boba (Vicia faba L.) izloženom talijevom acetatu
(The effect of thallium-acetate on antioxidant system of broad bean (Vicia faba L.) shoot)
Autori
Pinturić, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2006
Stranica
58
Mentor
Pevalek-Kozlina, Branka
Neposredni voditelj
Radić, Sandra
Ključne riječi
talij; bob; oksidacijski stres; antioksidacijski enzimi
(thallium; broad bean; oxidative stress; antioxidative enzymes)
Sažetak
Toksičnost talija je promatrana u izdanku boba (Vicia faba L.) kojeg karakterizira široka rasprostranjenost te se smatra tolerantnijom biljnom vrstom. Pretpostavlja se da talij kao i ostali teški metali može izazvati i oksidacijski stres. Stoga su u ovom radu, uz sadržaj iona talija i relativni vodni status, praćeni pokazatelji oksidacijskog stresa: sadržaj vodikovog peroksida, malondialdehida i karbonila te pokazatelji antioksidacijskog statusa boba: prolin, karotenoid i aktivnosti enzima katalaze, peroksidaze i superoksid dismutaze. Biljke su bile izložene otopinama 2, 4, 20 i 40 μ M Tl-acetata, kombiniranom tretmanu (20 μ M Tl-acetat i 40 μ M K-acetat), te 40 μ M K-acetata koji je služio kao pozitivna kontrola. Uzorci izdanka boba uzimani su nakon 24, 48 i 72h. Nakon 72h pokusa na najnižoj koncentraciji Tl-acetata dolazi do povećanja vodnog statusa, dok se masa suhe tvari povećava na višim koncentracijama talija. Sadržaj iona Tl se postepeno povećava sukladno koncentracijama Tl-acetata. Porast sadržaja prolina zamijećen je samo nakon drugog dana pokusa. Sadržaj klorofila a i b povećava se nakon drugog i trećeg dana pokusa, dok se sadržaj karotenoida tijekom pokusa uglavnom nije bitno razlikovao od kontrole. Sadržaj vodikovog peroksida u izdanku boba porastao je nakon 24h, a nakon 48 i 72h njegov sadržaj bio je podjednak kontroli. Porast sadržaja karbonila uočava se nakon 48 i 72h dok se sadržaj malondialdehida nije promijenio. Specifične aktivnosti superoksid dismutaze kao i pirogalol peroksidaze pokazuju porast tijekom sva 3 dana u odnosu na kontrolu. Specifična aktivnost katalaze je lagano povećana nakon 24h, a do kraja je pokusa sličnih vrijednosti kao kontrola. Rezultati ovog istraživanja ukazuju na nastajanje oksidacijskog stresa nastalog izlaganjem biljke talij-acetatu no i na sposobnost učinkovite obrane ove biljne vrste.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija