Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 254839

Učinak talij-acetata na antioksidacijski status korijena boba (Vicia faba L.)


Glavaš, Katarina
Učinak talij-acetata na antioksidacijski status korijena boba (Vicia faba L.), 2006., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 254839 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinak talij-acetata na antioksidacijski status korijena boba (Vicia faba L.)
(The effect of Thallium-acetate on antioxidant system of broad beam (Vicia faba L.) root)

Autori
Glavaš, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.04

Godina
2006

Stranica
54

Mentor
Pevalek-Kozlina, Branka

Neposredni voditelj
Radić, Sandra

Ključne riječi
talij; bob; oksidacijski stres; antioksidacijski enzimi
(thallium; broad bean; oxidative stress; antioxidative enzymes)

Sažetak
Bob (Vicia faba L.) je poljoprivredna vrsta široke geografske rasprostranjenosti. Poznato je da se oksidacijski stres javlja kao sekundarna reakcija većine stresova pa tako i stresa uzrokovanog metalima. Vodni status, pokazatelji oksidacijskog stresa te aktivnost i sastav izoenzima superoksid dismutaze (SOD), peroksidaza i katalaze analizirani su u biljkama izloženim stresu uzrokovanim talij-acetatom. Biljke su tretirane s: 2, 4, 20 i 40 μ M Tl-acetata, 20 μ M Tl-acetat i 40 μ M K-acetat (kombinirani tretman), te 40 μ M K-acetata koji je služio kao pozitivna kontrola. Uzorci korijena boba uzimani su nakon 24, 48 i 72h. Nakon 72h pokusa na nižim koncentracijama Tl-acetata dolazi do povećanja vodnog statusa, a dok masa suhe tvari ne mijenja se bitno. Sadržaj iona Tl se povećava sukladno koncentracijama Tl-acetata. Sadržaj iona K se povećava na kombiniranom tretmanu, dok je na 40 μ M K-acetata podjednak kontroli. Sadržaj prolina lagano se povećava tijekom sva tri dana pokusa. Sadržaj H2O2 varirao je prvih 48h, a nakon 72h se povećava. U skladu s tim i sadržaj malondialdehida (MDA) se bitno povećao nakon 72h. U sadržaju karbonila nema promjene nakon 24h u odnosu na kontrolu, dok se nakon 48 i 72h povećava. Aktivnost SOD kontinuirano se povećava tijekom sva 3 dana. Tl-acetat nje bitno utjecao na aktivnost askorbat peroksidaze (APOX). Aktivnost pirogalol peroksidaze (POX) pokazuje porast na nižim te smanjenje na višim koncentracijama Tl. Aktivnost katalaze pokazuje tendenciju pada sva tri dana pokusa. Ovi rezultati ukazuju na postojanje oksidacijskog stresa u korijenu boba no obzirom da bob može nakupljati velike količine ovog metala, može se zaključiti da je bob umjereno otporan na stres uzrokovan talijem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0119155

Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Glavaš, Katarina
Učinak talij-acetata na antioksidacijski status korijena boba (Vicia faba L.), 2006., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Glavaš, K. (2006) 'Učinak talij-acetata na antioksidacijski status korijena boba (Vicia faba L.)', diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Glava\v{s}, Katarina}, year = {2006}, pages = {54}, keywords = {talij, bob, oksidacijski stres, antioksidacijski enzimi}, title = {U\v{c}inak talij-acetata na antioksidacijski status korijena boba (Vicia faba L.)}, keyword = {talij, bob, oksidacijski stres, antioksidacijski enzimi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Glava\v{s}, Katarina}, year = {2006}, pages = {54}, keywords = {thallium, broad bean, oxidative stress, antioxidative enzymes}, title = {The effect of Thallium-acetate on antioxidant system of broad beam (Vicia faba L.) root}, keyword = {thallium, broad bean, oxidative stress, antioxidative enzymes}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font