Pregled bibliografske jedinice broj: 254523
NALAZ HISTAMINA U LIVANJSKOM SIRU
NALAZ HISTAMINA U LIVANJSKOM SIRU // VIII Savjetovanje iz kliničke patologije i terapije životinja sa međunarodnim učešćem
Neum, Bosna i Hercegovina, 2006. (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 254523 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
NALAZ HISTAMINA U LIVANJSKOM SIRU
(HISTAMINE FINDINGS IN THE CHEESE OF LIVNO)
Autori
Džaja P., Njari B., MARIJAN Ž., GRABAREVIĆ Ž., KIPČIĆ D., BAGARIĆ J.
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Skup
VIII Savjetovanje iz kliničke patologije i terapije životinja sa međunarodnim učešćem
Mjesto i datum
Neum, Bosna i Hercegovina, 26.06.2006. - 30.06.2006
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
sir; histamin
(cheese; histamine)
Sažetak
U pet uzoraka Livanjskog sira različite starosti utvrđen je histamin u zanemarivim količinama (10-20 ppm). Količina histamina u svim pretraženim uzorcima bila je veća uz koru u odnosu na onu iz sredine sira. Rezultati količine histamina s obzirom na trajane zrenja sira (7 do 69 dana) nisu polučili zaključak po kojem stariji sirevi imaju više histamina i obratno. Unatoč malom broju uzoraka i postupku utvrđivanja količine histamina u siru naši rezultati upućuju da je za proizvodnju livanjskog sira korišteno mlijeko sa malim brojem bakterija koje utiču na produkciju histamina i da je u proizvodnom objektu prisutna dobra proizvodna praksa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina