Pregled bibliografske jedinice broj: 254039
Nekonvencionalni izvori hrane iz mora na području Lošinja i susjednih otoka
Nekonvencionalni izvori hrane iz mora na području Lošinja i susjednih otoka // Biologija Cresa i Lošinja, Otočki Ljetopis, 8 (1992), 1; 283-292 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 254039 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nekonvencionalni izvori hrane iz mora na području Lošinja i susjednih otoka
(Unconventional sea food resources of the Lošinj islands group)
Autori
Zavodnik, Dušan ; Zavodnik, Nevenka ; Vidaković, Jasna ; Jaklin, Andrej ; Medaković, Davorin
Izvornik
Biologija Cresa i Lošinja, Otočki Ljetopis (1331-4165) 8
(1992), 1;
283-292
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Lošinj; Susak; Unije; Jestivi organizmi iz mora; Dnevne energetske potrebe
(Lošinj; Susak; Unije; Marine sea food; Daily energetic needs)
Sažetak
Za vrijeme općih oskudica (npr. 2.svjetskog rata) stanovnici otoka koristili su hranu i organizme iz mora koje su ručno ili upotrebom priručnih alata i sredstava mogli sakupiti uz obalu. U radu su opisani potencijalno jestivi biljni i životinjski organizmi iz mora na području Lošinjske otočne skupine, te naveden neophodno potreban pozitivni omjer energetske vrijednosti pribavljene hrane u odnosu na utrošak energije potrebne za njeno sakupljanje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Geologija, Biologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb
Profili:
Nevenka Zavodnik
(autor)
Dušan Zavodnik
(autor)
Jasna Vidaković
(autor)
Davorin Medaković
(autor)
Andrej Jaklin
(autor)