Pregled bibliografske jedinice broj: 25373
Razvoj matematičkog modela biokonverzije glukoze u 2,5-DKG
Razvoj matematičkog modela biokonverzije glukoze u 2,5-DKG // Susret mladih kemijskih inženjera
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1996. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 25373 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvoj matematičkog modela biokonverzije glukoze u 2,5-DKG
(The development of mathematical model for the bioconversion of glucose to 2,5-DKG)
Autori
Zelić, Bruno ; Pavlović, Nediljko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Susret mladih kemijskih inženjera
/ - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1996
Skup
I Susret mladih kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 26.02.1996. - 27.02.1996
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Matematički model biokonverzije glukoze
(Mathematical model; bioconversion of glucose)
Sažetak
L-askorbinska kiselina (vitamin C) se proizvodi Reichstein-Grussnerovim procesom koji se provodi u pet stupnjeva. Praktično iskorištenje ovog procesa na glukozi je oko 50 %. Tehnološko pojednostavljenje procesa s ciljem povećanja iskorištenja ili ušteda energije vrlo je značajno. Posljednjih petnaest godina se intenzivno istražuje u razvija biosinteza L-askorbinske kiseline iz glukoze. Kod dvostupnjevitog biosintetskog postupka, bakterija Erwinia citreus ATCC 31623 u prvom stupnju oksidira D-glukozu u 2,5-diketo-D-glukonsku kiselinu (2,5-DKG). U drugom stupnju Corynebacterium sp. ATCC 31090 2,5-DKG reducira u 2-keto-L-gulonsku kiselinu (2-KLG). U ovom radu je prikazan razvoj matematičkog modela prvog stupnja procesa biokonverzije D-glukoze u 2,5-DKG. Iz eksperimentalnih podataka prikupljenih provođenjem provesa u laboratorijskom bioreaktoru, procijenjene su kinetičke konstante postavljenog matematičkog modela. Eksperimentalni rezultati iz laboratorijskog bioreaktora i rezultati simulacije procesa su uspoređeni pomoću postavljenog matematičkog modela. Dat je kritički osvrt na valjanost i primjenljivost postavljenog matematičkog modela za opisivanje istraživanog procesa biokonverzije D-glukoze u 2,5-DKG.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija