Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 25373

Razvoj matematičkog modela biokonverzije glukoze u 2,5-DKG


Zelić, Bruno; Pavlović, Nediljko
Razvoj matematičkog modela biokonverzije glukoze u 2,5-DKG // Susret mladih kemijskih inženjera
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1996. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 25373 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razvoj matematičkog modela biokonverzije glukoze u 2,5-DKG
(The development of mathematical model for the bioconversion of glucose to 2,5-DKG)

Autori
Zelić, Bruno ; Pavlović, Nediljko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Susret mladih kemijskih inženjera / - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1996

Skup
I Susret mladih kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 26.02.1996. - 27.02.1996

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Matematički model biokonverzije glukoze
(Mathematical model; bioconversion of glucose)

Sažetak
L-askorbinska kiselina (vitamin C) se proizvodi Reichstein-Grussnerovim procesom koji se provodi u pet stupnjeva. Praktično iskorištenje ovog procesa na glukozi je oko 50 %. Tehnološko pojednostavljenje procesa s ciljem povećanja iskorištenja ili ušteda energije vrlo je značajno. Posljednjih petnaest godina se intenzivno istražuje u razvija biosinteza L-askorbinske kiseline iz glukoze. Kod dvostupnjevitog biosintetskog postupka, bakterija Erwinia citreus ATCC 31623 u prvom stupnju oksidira D-glukozu u 2,5-diketo-D-glukonsku kiselinu (2,5-DKG). U drugom stupnju Corynebacterium sp. ATCC 31090 2,5-DKG reducira u 2-keto-L-gulonsku kiselinu (2-KLG). U ovom radu je prikazan razvoj matematičkog modela prvog stupnja procesa biokonverzije D-glukoze u 2,5-DKG. Iz eksperimentalnih podataka prikupljenih provođenjem provesa u laboratorijskom bioreaktoru, procijenjene su kinetičke konstante postavljenog matematičkog modela. Eksperimentalni rezultati iz laboratorijskog bioreaktora i rezultati simulacije procesa su uspoređeni pomoću postavljenog matematičkog modela. Dat je kritički osvrt na valjanost i primjenljivost postavljenog matematičkog modela za opisivanje istraživanog procesa biokonverzije D-glukoze u 2,5-DKG.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
125021

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Bruno Zelić (autor)

Avatar Url Nediljko Pavlović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zelić, Bruno; Pavlović, Nediljko
Razvoj matematičkog modela biokonverzije glukoze u 2,5-DKG // Susret mladih kemijskih inženjera
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1996. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Zelić, B. & Pavlović, N. (1996) Razvoj matematičkog modela biokonverzije glukoze u 2,5-DKG. U: Susret mladih kemijskih inženjera.
@article{article, author = {Zeli\'{c}, Bruno and Pavlovi\'{c}, Nediljko}, year = {1996}, pages = {34}, keywords = {Matemati\v{c}ki model biokonverzije glukoze}, title = {Razvoj matemati\v{c}kog modela biokonverzije glukoze u 2,5-DKG}, keyword = {Matemati\v{c}ki model biokonverzije glukoze}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Zeli\'{c}, Bruno and Pavlovi\'{c}, Nediljko}, year = {1996}, pages = {34}, keywords = {Mathematical model, bioconversion of glucose}, title = {The development of mathematical model for the bioconversion of glucose to 2,5-DKG}, keyword = {Mathematical model, bioconversion of glucose}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font