Pregled bibliografske jedinice broj: 253186
Proizvodnja i prerada ovčjeg mlijeka u Splitsko-dalmatinskoj županiji
Proizvodnja i prerada ovčjeg mlijeka u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 2006., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 253186 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i prerada ovčjeg mlijeka u Splitsko-dalmatinskoj županiji
(Production and processing of sheep milk in Splitsko-dalmatinska county)
Autori
Bilić, Ljubo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.07
Godina
2006
Stranica
49
Mentor
Mioč, Boro
Ključne riječi
Splitsko-dalmatinska županija; Ovčarstvo; Mlijeko; Sir
(Splitsko-dalmatinska county; sheep breeding; milk; cheese)
Sažetak
Ovčarstvo je od davnih vremena bila važna grana poljoprivrede u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ovčje mlijeko je uz meso i vunu bilo važan proizvod. Cilj ovog rada bio je utvrditi količine i kemijski sastav ovčjeg mlijeka danas. Također je cilj utvrditi ukupnu veličinu populacije i broj stada, broj muznih stada, pasminsku strukturu, tehnologiju proizvodnje i prerade ovčjeg mlijeka u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Sumiranjem rezultata dobivenih iz literature, ispitivanjem proizvođača, prerađivača i otkupljivača došlo se do slijedećih rezultata. U Splitsko-dalmatinskoj županiji obitava oko 50 000 ovaca, gotovo isključivo dalmatinske pramenke. Ovce se uzgajaju ponajviše radi mesa, a samo u nekim stadima se muzu. Sustav uzgoja u Splitsko-dalmatinskoj županiji je pašno-ekstenzivan. Karakteriziraju ga mala ulaganja i mali proizvodni troškovi (i rezultati), a provodi se na tlima niske produktivnosti. Proizvodnja ovčjeg mlijeka je niska te po ovci iznosi oko 0, 5 l dnevno. Količina mliječne masti se kretala od 6, 53% do 7, 19%, a proteina u rasponu od 5, 3% do 6, 03%. Tijekom prošle godine se u Županiji pojavio otkupljivač ovčjeg mlijeka. Zasad se mlijeko otkupljuje od samo 4 do 5 proizvođača, s namjerom rasta. Količine otkupljenog mlijeka također rastu pa se tako u cijeloj prošloj godini otkupilo 15 408 litara ovčjeg mlijeka, a samo u svibnju ove godine oko 6 000 litara mlijeka I klase (86 000 mo.). Količine mlijeka su male, ali imajući u vidu ekstenzivan način uzgoja, ručnu mužnju i to da se dio proizvedenog mlijeka preradi u sir u domaćinstvima, došlo se do zaključka da se proizvodnja i prerada ovčjeg mlijeka ipak, mada sporo, povećava. Prostora poboljšanju ima. O tome govori ovaj rad.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)