Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 253186

Proizvodnja i prerada ovčjeg mlijeka u Splitsko-dalmatinskoj županiji


Bilić, Ljubo
Proizvodnja i prerada ovčjeg mlijeka u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 2006., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 253186 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i prerada ovčjeg mlijeka u Splitsko-dalmatinskoj županiji
(Production and processing of sheep milk in Splitsko-dalmatinska county)

Autori
Bilić, Ljubo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.07

Godina
2006

Stranica
49

Mentor
Mioč, Boro

Ključne riječi
Splitsko-dalmatinska županija; Ovčarstvo; Mlijeko; Sir
(Splitsko-dalmatinska county; sheep breeding; milk; cheese)

Sažetak
Ovčarstvo je od davnih vremena bila važna grana poljoprivrede u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ovčje mlijeko je uz meso i vunu bilo važan proizvod. Cilj ovog rada bio je utvrditi količine i kemijski sastav ovčjeg mlijeka danas. Također je cilj utvrditi ukupnu veličinu populacije i broj stada, broj muznih stada, pasminsku strukturu, tehnologiju proizvodnje i prerade ovčjeg mlijeka u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Sumiranjem rezultata dobivenih iz literature, ispitivanjem proizvođača, prerađivača i otkupljivača došlo se do slijedećih rezultata. U Splitsko-dalmatinskoj županiji obitava oko 50 000 ovaca, gotovo isključivo dalmatinske pramenke. Ovce se uzgajaju ponajviše radi mesa, a samo u nekim stadima se muzu. Sustav uzgoja u Splitsko-dalmatinskoj županiji je pašno-ekstenzivan. Karakteriziraju ga mala ulaganja i mali proizvodni troškovi (i rezultati), a provodi se na tlima niske produktivnosti. Proizvodnja ovčjeg mlijeka je niska te po ovci iznosi oko 0, 5 l dnevno. Količina mliječne masti se kretala od 6, 53% do 7, 19%, a proteina u rasponu od 5, 3% do 6, 03%. Tijekom prošle godine se u Županiji pojavio otkupljivač ovčjeg mlijeka. Zasad se mlijeko otkupljuje od samo 4 do 5 proizvođača, s namjerom rasta. Količine otkupljenog mlijeka također rastu pa se tako u cijeloj prošloj godini otkupilo 15 408 litara ovčjeg mlijeka, a samo u svibnju ove godine oko 6 000 litara mlijeka I klase (86 000 mo.). Količine mlijeka su male, ali imajući u vidu ekstenzivan način uzgoja, ručnu mužnju i to da se dio proizvedenog mlijeka preradi u sir u domaćinstvima, došlo se do zaključka da se proizvodnja i prerada ovčjeg mlijeka ipak, mada sporo, povećava. Prostora poboljšanju ima. O tome govori ovaj rad.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178025
0178065

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Boro Mioč (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bilić, Ljubo
Proizvodnja i prerada ovčjeg mlijeka u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 2006., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Bilić, L. (2006) 'Proizvodnja i prerada ovčjeg mlijeka u Splitsko-dalmatinskoj županiji', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bili\'{c}, Ljubo}, year = {2006}, pages = {49}, keywords = {Splitsko-dalmatinska \v{z}upanija, Ov\v{c}arstvo, Mlijeko, Sir}, title = {Proizvodnja i prerada ov\v{c}jeg mlijeka u Splitsko-dalmatinskoj \v{z}upaniji}, keyword = {Splitsko-dalmatinska \v{z}upanija, Ov\v{c}arstvo, Mlijeko, Sir}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bili\'{c}, Ljubo}, year = {2006}, pages = {49}, keywords = {Splitsko-dalmatinska county, sheep breeding, milk, cheese}, title = {Production and processing of sheep milk in Splitsko-dalmatinska county}, keyword = {Splitsko-dalmatinska county, sheep breeding, milk, cheese}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font