Pregled bibliografske jedinice broj: 253178
Zdravstvene vrijednosti maslinovog ulja
Zdravstvene vrijednosti maslinovog ulja // Pomologia Croatica, 12 (2006), 2; 159-173 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 253178 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zdravstvene vrijednosti maslinovog ulja
(Health values of olive oil)
Autori
Žanetić, Mirella ; Gugić, Mirko
Izvornik
Pomologia Croatica (1330-6626) 12
(2006), 2;
159-173
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
masti u prehrani; maslinovo ulje; zdravstveni aspekt; mediteranska dijeta
(fats in diet; olive oil; health aspect; Mediterranean diet)
Sažetak
Maslinovo ulje danas je postalo sinonim zdravog načina prehrane i modernog življenja. Sve je više znanstvenih istraživanja i spoznaja o kvalitetnom ekstra djevičanskom maslinovom ulju, tako da i obični potrošač postaje svjestan važnosti njegove visoke kvalitete. Samo takav proizvod može imati dokazane pozitivne zdravstvene učinke na ljudski organizam. Mediteranski način prehrane prelazi okvire mediteranskog bazena i postaje posebno popularan u zemljama srednje Europe, sjeverne i južne Amerike, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Japana i Tajlanda, gdje se provode velike promocije o značaju kvalitete maslinovog ulja i njegovom konzumiranju. U ovom radu opisan je značaj masti i ulja u prehrani čovjeka, s posebnim naglaskom na maslinovom ulju, njegovim osnovnim značajkama i utjecaju na zdravlje čovjeka. Na kraju je opisan mediteranski način prehrane s prikazom piramide mediteranske dijete koja svoju popularnost doživljava tek poslijednjih 10 godina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Chemical Abstracts
- BIOSIS PREVIEWS
- AGRICOLA
- FOOD SCI.&TECH.ABS. i AGRIS