Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 252309

Odlike vanjštine i proizvodnosti paške ovce


Perhot, Lidija
Odlike vanjštine i proizvodnosti paške ovce, 2006., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 252309 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Odlike vanjštine i proizvodnosti paške ovce
(Exterior and productivity characteristics of Pag sheep)

Autori
Perhot, Lidija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.07

Godina
2006

Stranica
33

Mentor
Mioč, Boro

Ključne riječi
paška ovca; ovčje mlijeko; paški sir; skuta; meso; vuna
(Pag sheep; sheep milk; Pag cheese; curd cheese; meat; wool)

Sažetak
S obzirom da je izvorna paška ovca trojnih proizvodnih osobina (mlijeko, meso, vuna) cilj ovog rada je prikazati odlike vanjštine i proizvodnosti paške ovce. Mlijeko je najvažniji i najinteresantniji proizvod paške ovce danas, stoga je važno prikazati najvažnije čimbenike koji utječu na količinu mlijeka kao sirovine za proizvodnju sira. Proizvodnja ovčjeg mlijeka vrlo je kompleksna i zahtjevna, uvjetovana brojnim čimbenicima. Prosječna dnevna količina proizvedenog mlijeka, ukupna proizvodnja mlijeka u laktaciji, dužina i perzistencija laktacije te kemijski sastav mlijeka pod utjecajem su najvažnijeg čimbenika - genotipa, odnosno pasmine ovce zatim hranidbe, dobi ovce, sezone janjenja, uvjeta držanja i zdravlja ovce. Laktacija paške ovce traje od 162 do 178 dana, s ukupnom prosječnom proizvodnjom mlijeka od 125, 50 kg do 171, 35 kg, tj. od 0, 70 do 0, 98 kg mlijeka dnevno (HSC, 2004). Mlijeko paške ovce prerađuje se u tvrdi punomasni sir, zaštićenog naziva Paški sir. Od sirutke se proizvodi svježi albuminski sir - skuta. Samo mali dio mlijeka koristi se kao svježe konzumno mlijeko. Ovčje meso, osobito mlada paška janjetina drugi je važan proizvod paške ovce. Mlada janjad se najčešće kolje u dobi od 30 do 45 dana te je masa trupa paškog janjeta od 4 do 6 kg. Trup je mali, plitak, svijetlo ružičaste boje, s glavom, a bez pluća, sa srcem i jetrom. Meso je specifičnog, aromatičnog okusa. Runo paške ovce je poluotvoreno s jasno naglašenim pramenovima dužine od 12 do 20 centimetara pa se paška ovca još ponegdje u literaturi ubraja u skupinu pramenki. Nastrig vune je od 1, 2 do 2 kg, a debljina vunske niti od 26 do 28 mikrona.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178025
0178065

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Boro Mioč (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Perhot, Lidija
Odlike vanjštine i proizvodnosti paške ovce, 2006., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Perhot, L. (2006) 'Odlike vanjštine i proizvodnosti paške ovce', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Perhot, Lidija}, year = {2006}, pages = {33}, keywords = {pa\v{s}ka ovca, ov\v{c}je mlijeko, pa\v{s}ki sir, skuta, meso, vuna}, title = {Odlike vanj\v{s}tine i proizvodnosti pa\v{s}ke ovce}, keyword = {pa\v{s}ka ovca, ov\v{c}je mlijeko, pa\v{s}ki sir, skuta, meso, vuna}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Perhot, Lidija}, year = {2006}, pages = {33}, keywords = {Pag sheep, sheep milk, Pag cheese, curd cheese, meat, wool}, title = {Exterior and productivity characteristics of Pag sheep}, keyword = {Pag sheep, sheep milk, Pag cheese, curd cheese, meat, wool}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font