Pregled bibliografske jedinice broj: 252309
Odlike vanjštine i proizvodnosti paške ovce
Odlike vanjštine i proizvodnosti paške ovce, 2006., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 252309 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Odlike vanjštine i proizvodnosti paške ovce
(Exterior and productivity characteristics of Pag sheep)
Autori
Perhot, Lidija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2006
Stranica
33
Mentor
Mioč, Boro
Ključne riječi
paška ovca; ovčje mlijeko; paški sir; skuta; meso; vuna
(Pag sheep; sheep milk; Pag cheese; curd cheese; meat; wool)
Sažetak
S obzirom da je izvorna paška ovca trojnih proizvodnih osobina (mlijeko, meso, vuna) cilj ovog rada je prikazati odlike vanjštine i proizvodnosti paške ovce. Mlijeko je najvažniji i najinteresantniji proizvod paške ovce danas, stoga je važno prikazati najvažnije čimbenike koji utječu na količinu mlijeka kao sirovine za proizvodnju sira. Proizvodnja ovčjeg mlijeka vrlo je kompleksna i zahtjevna, uvjetovana brojnim čimbenicima. Prosječna dnevna količina proizvedenog mlijeka, ukupna proizvodnja mlijeka u laktaciji, dužina i perzistencija laktacije te kemijski sastav mlijeka pod utjecajem su najvažnijeg čimbenika - genotipa, odnosno pasmine ovce zatim hranidbe, dobi ovce, sezone janjenja, uvjeta držanja i zdravlja ovce. Laktacija paške ovce traje od 162 do 178 dana, s ukupnom prosječnom proizvodnjom mlijeka od 125, 50 kg do 171, 35 kg, tj. od 0, 70 do 0, 98 kg mlijeka dnevno (HSC, 2004). Mlijeko paške ovce prerađuje se u tvrdi punomasni sir, zaštićenog naziva Paški sir. Od sirutke se proizvodi svježi albuminski sir - skuta. Samo mali dio mlijeka koristi se kao svježe konzumno mlijeko. Ovčje meso, osobito mlada paška janjetina drugi je važan proizvod paške ovce. Mlada janjad se najčešće kolje u dobi od 30 do 45 dana te je masa trupa paškog janjeta od 4 do 6 kg. Trup je mali, plitak, svijetlo ružičaste boje, s glavom, a bez pluća, sa srcem i jetrom. Meso je specifičnog, aromatičnog okusa. Runo paške ovce je poluotvoreno s jasno naglašenim pramenovima dužine od 12 do 20 centimetara pa se paška ovca još ponegdje u literaturi ubraja u skupinu pramenki. Nastrig vune je od 1, 2 do 2 kg, a debljina vunske niti od 26 do 28 mikrona.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)