Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 252208

Optimiranje procesa proizvodnje enzima EVOP metodom


Siveri, Judith
Optimiranje procesa proizvodnje enzima EVOP metodom, 2006., diplomski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 252208 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje procesa proizvodnje enzima EVOP metodom
(Optimization of enzyme production process using EVOP methodology)

Autori
Siveri, Judith

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
24.01

Godina
2006

Stranica
55

Mentor
Zelić, Bruno

Ključne riječi
pekarski kvasac; enzim ADH; evolucijske operacije (EVOP)
(enzyme ADH; baker's yeast; evolutionary operation (EVOP))

Sažetak
Enzimi pekarskog kvasca su privukli posebnu pažnju, kao potencijalni biokatalizatori, zbog njegove niske cijene, jednostavnog uzgoja i nepatogenosti. Posebno je važna nepatogenost i obnovljivost stanica pekarskog kvasca jer se u današnje vrijeme sve više pažnje poklanja zaštiti i očuvanju okoliša. Enzim alkohol dehidrogenaza (ADH) je komponenta staničnog metabolizma koji se osim u pekarskom kvascu može pronaći i u drugim živim bićima, pa tako i u ljudskom organizmu, koji ga koristi kao osnovnu obranu od toksičnog djelovanja alkohola. Enzim ADH se koristi u analitičke svrhe za određivanje koncentracije alkohola u krvi, a važan je jer oksidira sve primarne alkohole i reducira aldehide, primjerice acetaldehid i gliceraldehid. U ovom radu je proučavan proces razbijanja stanične stjenke pekarskog kvasca u svrhu izolacije enzima ADH. Analiziran je utjecaj parametara procesa, temperature, pH i vremena trajanja procesa razbijanja stanične stjenka u homogenizatoru, na specifičnu aktivnost enzima ADH pekarskog kvasca, kao i na ukupnu koncentraciju proteina. Primijenjena je metoda višefaktorskog planiranja pokusa, a dobiveni rezultati su statistički obrađeni upotrebom metode evolucijskih operacija (EVOP). Optimalni radni uvjeti provedbe procesa bili su temperatura 40 &ordm ; ; ; C i pH 7, dok je analiza rezultata pokusa primjenom EVOP metode ukazala na zanemariv utjecaj vremena razbijanja stanične stjenke pekarskog kvasca. Praćena je i promjena aktivnosti izoliranog enzima ADH pri različitim temperaturama 25, 30, 35 i 40 &ordm ; ; ; C kako bi se odredila ovisnost kinetike deaktivacije o temperaturi. Pri optimalnim uvjetima provedbe procesa uspoređene su dvije različite metode razbijanja stanične stjenke pekarskog kvasca, mljevenje u mlinu s kuglicama i homogenizatoru, s permeabilizacijom stanica upotrebom detergenta CTAB-a. Specifična aktivnost enzima ADH ostvarena u procesima razbijanja stanične stjenke je bila deset puta manja od one dobivene procesom permeabilizacije što ukazuje na potrebu daljnje optimizacije ovih procesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0125021

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Bruno Zelić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Siveri, Judith
Optimiranje procesa proizvodnje enzima EVOP metodom, 2006., diplomski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Siveri, J. (2006) 'Optimiranje procesa proizvodnje enzima EVOP metodom', diplomski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Siveri, Judith}, year = {2006}, pages = {55}, keywords = {pekarski kvasac, enzim ADH, evolucijske operacije (EVOP)}, title = {Optimiranje procesa proizvodnje enzima EVOP metodom}, keyword = {pekarski kvasac, enzim ADH, evolucijske operacije (EVOP)}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Siveri, Judith}, year = {2006}, pages = {55}, keywords = {enzyme ADH, baker's yeast, evolutionary operation (EVOP)}, title = {Optimization of enzyme production process using EVOP methodology}, keyword = {enzyme ADH, baker's yeast, evolutionary operation (EVOP)}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font