Pregled bibliografske jedinice broj: 252208
Optimiranje procesa proizvodnje enzima EVOP metodom
Optimiranje procesa proizvodnje enzima EVOP metodom, 2006., diplomski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 252208 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje procesa proizvodnje enzima EVOP metodom
(Optimization of enzyme production process using EVOP methodology)
Autori
Siveri, Judith
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
24.01
Godina
2006
Stranica
55
Mentor
Zelić, Bruno
Ključne riječi
pekarski kvasac; enzim ADH; evolucijske operacije (EVOP)
(enzyme ADH; baker's yeast; evolutionary operation (EVOP))
Sažetak
Enzimi pekarskog kvasca su privukli posebnu pažnju, kao potencijalni biokatalizatori, zbog njegove niske cijene, jednostavnog uzgoja i nepatogenosti. Posebno je važna nepatogenost i obnovljivost stanica pekarskog kvasca jer se u današnje vrijeme sve više pažnje poklanja zaštiti i očuvanju okoliša. Enzim alkohol dehidrogenaza (ADH) je komponenta staničnog metabolizma koji se osim u pekarskom kvascu može pronaći i u drugim živim bićima, pa tako i u ljudskom organizmu, koji ga koristi kao osnovnu obranu od toksičnog djelovanja alkohola. Enzim ADH se koristi u analitičke svrhe za određivanje koncentracije alkohola u krvi, a važan je jer oksidira sve primarne alkohole i reducira aldehide, primjerice acetaldehid i gliceraldehid. U ovom radu je proučavan proces razbijanja stanične stjenke pekarskog kvasca u svrhu izolacije enzima ADH. Analiziran je utjecaj parametara procesa, temperature, pH i vremena trajanja procesa razbijanja stanične stjenka u homogenizatoru, na specifičnu aktivnost enzima ADH pekarskog kvasca, kao i na ukupnu koncentraciju proteina. Primijenjena je metoda višefaktorskog planiranja pokusa, a dobiveni rezultati su statistički obrađeni upotrebom metode evolucijskih operacija (EVOP). Optimalni radni uvjeti provedbe procesa bili su temperatura 40 º ; ; ; C i pH 7, dok je analiza rezultata pokusa primjenom EVOP metode ukazala na zanemariv utjecaj vremena razbijanja stanične stjenke pekarskog kvasca. Praćena je i promjena aktivnosti izoliranog enzima ADH pri različitim temperaturama 25, 30, 35 i 40 º ; ; ; C kako bi se odredila ovisnost kinetike deaktivacije o temperaturi. Pri optimalnim uvjetima provedbe procesa uspoređene su dvije različite metode razbijanja stanične stjenke pekarskog kvasca, mljevenje u mlinu s kuglicama i homogenizatoru, s permeabilizacijom stanica upotrebom detergenta CTAB-a. Specifična aktivnost enzima ADH ostvarena u procesima razbijanja stanične stjenke je bila deset puta manja od one dobivene procesom permeabilizacije što ukazuje na potrebu daljnje optimizacije ovih procesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0125021
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Bruno Zelić
(mentor)