Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 251998

Utjecaj dodavanja organskoga selena u hranu na antioksidativna svojstva i lipidsku peroksidaciju u krvi pilića tijekom tova i nakon gladovanja


Piršljin, Jasna; Milinković-Tur, Suzana; Beer-Ljubić, Blanka; Zdelar-Tuk, Maja; Stojević, Zvonko
Utjecaj dodavanja organskoga selena u hranu na antioksidativna svojstva i lipidsku peroksidaciju u krvi pilića tijekom tova i nakon gladovanja // KRMIVA 2006
Osijek, 2006. str. 110-110 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 251998 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodavanja organskoga selena u hranu na antioksidativna svojstva i lipidsku peroksidaciju u krvi pilića tijekom tova i nakon gladovanja
(Influence of Organic Selenium Food Supplements on Antioxidative Protection and Lipid Peroxidation in Chicken Blood During Fattening and After Food Depivation)

Autori
Piršljin, Jasna ; Milinković-Tur, Suzana ; Beer-Ljubić, Blanka ; Zdelar-Tuk, Maja ; Stojević, Zvonko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
KRMIVA 2006 / - Osijek, 2006, 110-110

Skup
XIII međunarodno savjetovanje KRMIVA 2006

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 05.06.2006. - 08.06.2006

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
pilići; organski selen; krv; GPX; GSH; TBARS; gladovanje
(broiler; organic selenium; blood; GPX; GSH; TBARS; food deprivation)

Sažetak
Selen je esencijalni sastojak antioksidativnog sustava organizma stoga je u radu istražen utjecaj dodavanja organskoga selena u hrani na aktivnost glutation peroksidaze (GPX, E.C. 1.11.1.9), koncentraciju glutationa (GSH) i intenzitet lipidske peroksidacije mjerene putem reaktivnih spojeva tiobarbiturne kiseline (TBARS, eng. thiobarbiture-acid reactive substances) u punoj krvi pilića teške hibridne linije Ross tijekom tova i nakon 48-satnog gladovanja. Kontrolna skupina je hranjena standardnom hranom koja sadrži minimalno 0, 15 ppm neorganskoga selena, dok je pokusnoj skupini od sedmog dana po valenju pa do kraja istraživanja u standardnu hranu dodavano 0, 3 ppm organskoga selena pripravkom Sel-Plex™ (Alltech&reg ; ; , KY). U dobi od dva, četiri i šest tjedana uzeta je krv iz v. jugularis s heparinom kao antikoagulansom od deset pilića iz pokusne i deset pilića kontrolne skupine. Po završetku tova pilići su izloženi 48-satnom gladovanju nakon čega je uzorkovano po deset nasumično izdvojenih pilića kontrolne i pokusne skupine. U dobivenim uzorcima krvi spektrofotometrijski je određena aktivnost GPX te koncentracije GSH, TBARS i hemoglobina. Iz vrijednosti u krvi izračunate su vrijednosti po gramu hemoglobina. Aktivnost GPX u krvi kontrolnih pilića značajno je porasla s dobi dok je u pokusnih značajan porast zabilježen u prva četiri tjedna starosti. Gladovanje je u standardno hranjenih pilića rezultiralo značajnim padom aktivnosti GPX, dok se u pokusnih održavala na približno jednakim vrijednostima. Dodatak organskoga selena doveo je do značajno viših aktivnosti GPX u pokusnih pilića starih dva i četitri tjedna kao i nakon 48-satnog gladovanja u odnosu na kontrolu. Koncentracija GSH u obje skupine pilića značajno se smanjila sa četiri tjedna starosti, a zatim u dobi od šest tjedana značajno porasla u pokusnih pilića. Gladovanje je rezultiralo značajnim padom koncentracije GSH u pokusnih i kontrolnih pilića. Koncentracija TBARS u šest tjedana starih pokusnih i kontrolnih pilića značajno se smanjila u usporedbi s dva i četiri tjedna starim životinjama. Usporedbom koncentracija GSH i TBARS pokusnih i kontrolnih skupina tijekom istraživnja nisu utvrđene statistički značajne razlike. Dodatak organskoga selena rezultirao je porastom aktivnosti GPX u krvi pokusnih pilića, kao i održavanjem aktivnosti u stresu izazvanom gladovanjem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
0053314

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Piršljin, Jasna; Milinković-Tur, Suzana; Beer-Ljubić, Blanka; Zdelar-Tuk, Maja; Stojević, Zvonko
Utjecaj dodavanja organskoga selena u hranu na antioksidativna svojstva i lipidsku peroksidaciju u krvi pilića tijekom tova i nakon gladovanja // KRMIVA 2006
Osijek, 2006. str. 110-110 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Piršljin, J., Milinković-Tur, S., Beer-Ljubić, B., Zdelar-Tuk, M. & Stojević, Z. (2006) Utjecaj dodavanja organskoga selena u hranu na antioksidativna svojstva i lipidsku peroksidaciju u krvi pilića tijekom tova i nakon gladovanja. U: KRMIVA 2006.
@article{article, author = {Pir\v{s}ljin, Jasna and Milinkovi\'{c}-Tur, Suzana and Beer-Ljubi\'{c}, Blanka and Zdelar-Tuk, Maja and Stojevi\'{c}, Zvonko}, year = {2006}, pages = {110-110}, keywords = {pili\'{c}i, organski selen, krv, GPX, GSH, TBARS, gladovanje}, title = {Utjecaj dodavanja organskoga selena u hranu na antioksidativna svojstva i lipidsku peroksidaciju u krvi pili\'{c}a tijekom tova i nakon gladovanja}, keyword = {pili\'{c}i, organski selen, krv, GPX, GSH, TBARS, gladovanje}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pir\v{s}ljin, Jasna and Milinkovi\'{c}-Tur, Suzana and Beer-Ljubi\'{c}, Blanka and Zdelar-Tuk, Maja and Stojevi\'{c}, Zvonko}, year = {2006}, pages = {110-110}, keywords = {broiler, organic selenium, blood, GPX, GSH, TBARS, food deprivation}, title = {Influence of Organic Selenium Food Supplements on Antioxidative Protection and Lipid Peroxidation in Chicken Blood During Fattening and After Food Depivation}, keyword = {broiler, organic selenium, blood, GPX, GSH, TBARS, food deprivation}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font