Pregled bibliografske jedinice broj: 251948
Obnova starih, zapuštenih i opožarenih maslina
Obnova starih, zapuštenih i opožarenih maslina // Pomologia Croatica, 11 (2005), 1/2; 23-29 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 251948 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Obnova starih, zapuštenih i opožarenih maslina
(Regeneration models for old, neglected and burned olive trees)
Autori
Strikić, Frane ; Miljković, Ivo ; Vuletin Selak, Gabriela ; Bakarić, Pavle
Izvornik
Pomologia Croatica (1330-6626) 11
(2005), 1/2;
23-29
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
maslina; oštećenje stabla; modeli obnove
(Olive; tree demages; regenerations models)
Sažetak
Vijek ekonomskog korištenja masline je oko 50 godina. Nakon tog perioda bilo bi potrebno provesti obnovu stabala. Osim obnove koja se provodi zbog starosti stabala, maslinu je potrebno obnavljati i radi oštećanja nastalih uslijed požara ili studeni. Postoje tri modela obnove oštećenog stabla: model obnove na panj, model obnove u krošnju i model obnove pojačanom rezidbom. Koji model koji će se primijeniti ovisi o razlogu zbog kojeg provodimo obnovu i o stupnju oštećenja stabla. Radi neravnoteže između korjenovog sustava i nadzemnog dijela obnovljena stabla imaju intenzivan rast te tako veoma brzo dolaze u produktiivnu dob. U starim nasadima masline potrebno je obaviti nadosadnju drugim sortama i sortama oprašivačima te tako povećati broj stabala po proizvodnoj površini. Za kvalitetnu obnovu potrebno je u obnovljenim nasadima provoditi pojačanu ishranu i redovitu agrotehniku obnovljenih stabala.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
0091001
Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split
Profili:
Gabriela Vuletin Selak
(autor)
Ivo Miljković
(autor)
Frane Strikić
(autor)
Pavle Bakarić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts