Pregled bibliografske jedinice broj: 251922
Identifikacija hlapljivih sastojaka specifičnih vrsta meda s područja Sjeverozapadne Hrvatske
Identifikacija hlapljivih sastojaka specifičnih vrsta meda s područja Sjeverozapadne Hrvatske, 2003., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 251922 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Identifikacija hlapljivih sastojaka specifičnih vrsta meda s područja Sjeverozapadne Hrvatske
(Identification of volatile compounds of particular honey species with the origin from North-West Croatia)
Autori
Lušić, Dražen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.11
Godina
2003
Stranica
143
Mentor
Ćurić, Duška
Ključne riječi
Botaničko porijeklo meda; hlapljive tvari; kvaliteta meda; med; med kadulje; monoflorna podudarnost; natprostor; SPME
(Honey botanical origin; headspace; honey quality; sage honey; SPME; unifloral concordance; volatile compounds)
Sažetak
U ovom radu ispitivana je hlapljiva frakcija specifičnih vrsta meda karakterističnih za područje sjeverozapadne Hrvatske. Analizama hlapljivih tvari prethodilo je ispitivanje osnovnih parametara kvalitete meda. Ispitivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda kadulje porijeklom s odabranih lokacija sjeverozapadne Hrvatske, pokazalo je da su uzorci meda kadulje udovoljavali temeljnim zahtjevima kakvoće meda. U kontekstu nepostojanja prethodnih ispitivanja, visoka vrijednost indeksa dijastaze i odnosa sadržaja fruktoze i glukoze, predlažu se kao diskriminirajući parametri botaničkog porijekla meda kadulje. Na svim uzorcima napravljena je peludna i senzorska analiza. Najčešće karakteristike meda kadulje jesu: bež do jantarna boja, miris slabog do srednjeg intenziteta, peckav, po drvu, okus skoro uvijek izrazito kiselkast po karameli s postojanim povratnim voćnim okusom, što je predloženo kao standardni profil monoflorne podudarnosti meda kadulje. Da bi navedene pretpostavke dobile potvrdu potrebno je nekoliko godina sustavno vršiti ispitivanja s uzorcima prikupljenim na istim lokacijama prethodnih istraživanja. Metoda HS-SPME-GC-FID, korištenjem "trofaznog", divinilbenzen/Carboxen/ polidimetilsiloksan vlakna, nije se pokazala pogodnom kao analiza za ispitivanje hlapljivih tvari meda, dok se HS-SPME-GC-MS metoda pokazala pogodnom. U cilju određivanja diskriminantnih parametara za med kadulje, određeni su spojevi koji su uvršteni u prijedlog profila hlapljivih tvari meda kadulje. Ova metoda pokazuje dobar potencijal u smislu detektiranja spojeva, međutim u cilju određivanja njihovih koncentracija potrebno je vršiti daljnje usavršavanje analitičkog postupka i aparature.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb