Pregled bibliografske jedinice broj: 249194
Primjena metoda termičke analize pri karakterizaciji prehrambenih proizvoda
Primjena metoda termičke analize pri karakterizaciji prehrambenih proizvoda // 14. savjetovanje stručnjaka konditorske industrije Hrvatske / Veljača, Ivan (ur.).
Zagreb: Kondin d.o.o., 2006. (predavanje, domaća recenzija, neobjavljeni rad, stručni)
CROSBI ID: 249194 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena metoda termičke analize pri karakterizaciji prehrambenih proizvoda
(Application of Methods of Thermal Analysis at Characterization of Food Products)
Autori
Matečić Mušanić, Sanja ; Rajić Linarić Maša ; Sućeska Muhamed
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, stručni
Skup
14. savjetovanje stručnjaka konditorske industrije Hrvatske
Mjesto i datum
Mošćenička Draga, Hrvatska, 28.05.2006. - 31.05.2006
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
karakterizacija prehrambenih proizvoda; kontrola kvalitete; termička analiza; vijek trajanja
(characterization of food products; quality control; shelf life)
Sažetak
Termička analiza obuhvaća skupinu mjernih tehnika kojima se prati neko svojstvo uzorka u funkciji vremena ili temperature, pri čemu je temperatura uzorka koji se nalazi u kontroliranoj atmosferi, prethodno programirana. Metode termičke analize koriste se za termičku karakterizaciju različitih materijala (organskih i anorganskih), te za istraživanje procesa termičke razgradnje. Primjena metoda termičke analize u prehrambenoj industriji relativno je novo područje. Procese promjene svojstava kompleksnih i čistih prehrambenih proizvoda (npr. denaturizacija proteina) često prate vrlo niske toplinske promjene, te praćenje takvih procesa zahtijeva vrlo sofisticiranu mjernu opremu. Napretkom tehnologije nekada nedostatno osjetljivi uređaji za termičku analizu postali su dovoljno osjetljivi za praćenje takvih promjena, što je rezultiralo sve češćom primjenom metoda termičke analize, posebno diferencijalne pretražne kalorimetrije (DSC), u prehrambenoj industriji. Danas se metode termičke analize osim u istraživanju i razvoju sve više primjenjuju i za rutinsku analizu procesa te kontrolu kvalitete prehrambenih proizvoda. U ovome radu biti će prikazana neka od mogućih područja primjene metoda termičke analize, kao što je primjena u određivanju roka trajanja, određivanju pojedinih procesnih parametara, istraživanje interakcije između različitih komponenata prehrambenog proizvoda, kontrola kvalitete i dr.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Kemijsko inženjerstvo