Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 24861

Reološke osobine kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka tijekom skladištenja


Novaković, Predrag; Kordić, Jasna; Slačanac, Vedran
Reološke osobine kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka tijekom skladištenja // Mljekarstvo, 48 (1998), 2; 75-86 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 24861 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Reološke osobine kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka tijekom skladištenja
(Rheological properties of goat’s and cow’s acidophilus milk during storage)

Autori
Novaković, Predrag ; Kordić, Jasna ; Slačanac, Vedran

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 48 (1998), 2; 75-86

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
kozje i kravlje acidofilno mlijeko; koncentrat soka jabuke; skladištenje; reološke osobine
(goat’s and cow’ acidophilus milk; apple juice concentrate; storing; rheological properties)

Sažetak
Cilj rada bio je usporediti reološke osobine gruševa kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka uz dodatke, te ispitati neke fizikalne i reološke promjene tijekom njihovog skladištenja. Ispitivani su i utjecaji dodatka koncentrata voćnog soka jabuke na stabilnost gruša tijekom skladištenja, kao i njihov utjecaj na održivost proizvoda. Reološke osobine i pH vrijednost gruševa određivane su odmah nakon fermentacije, te poslije 3, 6 i 9 dana skladištenja. Dodatkom obranog mlijeka u prahu povećavala se vrijednost koeficijenta konzistencije u kozjem i kravljem acidofilnom mlijeku. Skladištenjem uzoraka vrijednost koeficijenta konzistencije se povećavala do šestog dana skladištenja, a zatim se smanjivala osobito u kozjem acidofilnom mlijeku.U uzorcima priređenim s koncentratom soka jabuke vidno su bile izražene inhibicije tijekom fermentacije i koagulacije. Unatoč inhibicijama tijekom fermentacije i koagulacije dobiveni gruševi uzoraka priređenih s 1 i 2% koncentrata soka jabuke su visoke kvalitete. Obzirom na pH vrijednosti izmjerene tijekom skladištenja, primjećeno je da koncentrat voćnog soka jabuke djeluje djelomično konzervirajuće na dobivene proizvode.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Predrag Novaković (autor)

Avatar Url Jasna Kordić (autor)

Avatar Url Vedran Slačanac (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Novaković, Predrag; Kordić, Jasna; Slačanac, Vedran
Reološke osobine kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka tijekom skladištenja // Mljekarstvo, 48 (1998), 2; 75-86 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Novaković, P., Kordić, J. & Slačanac, V. (1998) Reološke osobine kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka tijekom skladištenja. Mljekarstvo, 48 (2), 75-86.
@article{article, author = {Novakovi\'{c}, Predrag and Kordi\'{c}, Jasna and Sla\v{c}anac, Vedran}, year = {1998}, pages = {75-86}, keywords = {kozje i kravlje acidofilno mlijeko, koncentrat soka jabuke, skladi\v{s}tenje, reolo\v{s}ke osobine}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {48}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Reolo\v{s}ke osobine kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka tijekom skladi\v{s}tenja}, keyword = {kozje i kravlje acidofilno mlijeko, koncentrat soka jabuke, skladi\v{s}tenje, reolo\v{s}ke osobine} }
@article{article, author = {Novakovi\'{c}, Predrag and Kordi\'{c}, Jasna and Sla\v{c}anac, Vedran}, year = {1998}, pages = {75-86}, keywords = {goat’s and cow’ acidophilus milk, apple juice concentrate, storing, rheological properties}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {48}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Rheological properties of goat’s and cow’s acidophilus milk during storage}, keyword = {goat’s and cow’ acidophilus milk, apple juice concentrate, storing, rheological properties} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstract
  • Food Science & Technology Abs
  • Agris
  • Foodline (R): Food Science & Technology





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font