Pregled bibliografske jedinice broj: 24861
Reološke osobine kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka tijekom skladištenja
Reološke osobine kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka tijekom skladištenja // Mljekarstvo, 48 (1998), 2; 75-86 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 24861 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Reološke osobine kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka tijekom skladištenja
(Rheological properties of goats and cows acidophilus milk during storage)
Autori
Novaković, Predrag ; Kordić, Jasna ; Slačanac, Vedran
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 48
(1998), 2;
75-86
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kozje i kravlje acidofilno mlijeko; koncentrat soka jabuke; skladištenje; reološke osobine
(goats and cow acidophilus milk; apple juice concentrate; storing; rheological properties)
Sažetak
Cilj rada bio je usporediti reološke osobine gruševa kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka uz dodatke, te ispitati neke fizikalne i reološke promjene tijekom njihovog skladištenja. Ispitivani su i utjecaji dodatka koncentrata voćnog soka jabuke na stabilnost gruša tijekom skladištenja, kao i njihov utjecaj na održivost proizvoda. Reološke osobine i pH vrijednost gruševa određivane su odmah nakon fermentacije, te poslije 3, 6 i 9 dana skladištenja. Dodatkom obranog mlijeka u prahu povećavala se vrijednost koeficijenta konzistencije u kozjem i kravljem acidofilnom mlijeku. Skladištenjem uzoraka vrijednost koeficijenta konzistencije se povećavala do šestog dana skladištenja, a zatim se smanjivala osobito u kozjem acidofilnom mlijeku.U uzorcima priređenim s koncentratom soka jabuke vidno su bile izražene inhibicije tijekom fermentacije i koagulacije. Unatoč inhibicijama tijekom fermentacije i koagulacije dobiveni gruševi uzoraka priređenih s 1 i 2% koncentrata soka jabuke su visoke kvalitete. Obzirom na pH vrijednosti izmjerene tijekom skladištenja, primjećeno je da koncentrat voćnog soka jabuke djeluje djelomično konzervirajuće na dobivene proizvode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstract
- Food Science & Technology Abs
- Agris
- Foodline (R): Food Science & Technology