Pregled bibliografske jedinice broj: 24790
Krupnoća sjemena, prirod, komponente priroda i kakvoća slada različitih kultivara jarog pivarskog ječma
Krupnoća sjemena, prirod, komponente priroda i kakvoća slada različitih kultivara jarog pivarskog ječma, 1999., magistarski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 24790 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Krupnoća sjemena, prirod, komponente priroda i kakvoća slada različitih kultivara jarog pivarskog ječma
(Seed size, yield, yield components, and malting quality of different spring malting barley cultivars)
Autori
Rukavina, Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.04
Godina
1999
Stranica
66
Mentor
Kolak, Ivan
Ključne riječi
krupnoća sjemena; prirod; komponente priroda; kakvoća slada; jari pivarski ječam; kultivar
(seed size; yield; yield components; malting quality; spring malting barley; cultivar)
Sažetak
Obzirom da je pivarski ječam danas nezamjenjiva sirovina u industriji slada i piva, a krupnoća sjemena jedan od značajnih pokazatelja njegove kakvoće cilj istraživanja je proučavanje tri domaća kultivara jarog pivarskog ječma, predstavljena sa po četiri različite frakcije sjemena kako bi se utvrdilo da li i kako pojedina frakcija sjemena kod određenih kultivara utječe na prirod, komponente priroda, te određene pokazatelje kakvoće sjemena važne za proizvodnju slada. U istraživanje su uključeni kultivari Knin, Tomislav i Trojanac, svaki predstavljen s vrlo sitnom, sitnom, srednjom i krupnom frakcijom sjemena. Poljski dvofaktorijelni pokus postavljen je po shemi latinskog pravokutnika. Rezultati analize varijance ukazuju na značajan utjecaj i kultivara i frakcija sjemena na većinu isptitvanih svojstava.
Izvorni jezik
Hrvatski