Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 24780

Utjecaj dodatka obranog mlijeka u prahu na reološke parametre kozjeg i kravljeg acidopfilnog mlijeka


Novaković, Predrag; Kordić, Jasna; Slačanac, Vedran; Moslavac, Tihomir
Utjecaj dodatka obranog mlijeka u prahu na reološke parametre kozjeg i kravljeg acidopfilnog mlijeka // 33. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 24780 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka obranog mlijeka u prahu na reološke parametre kozjeg i kravljeg acidopfilnog mlijeka
(Influence of skimmed milk powder addition on rheological properties of goat and cow acidophilus milk)

Autori
Novaković, Predrag ; Kordić, Jasna ; Slačanac, Vedran ; Moslavac, Tihomir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
33. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Ljubica - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 1998

Skup
33. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 11.11.1998. - 13.11.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
kozje i kravlje acidofilno mlijeko; rheological properties; obrano mlijeko u prahu
(goat and cow acidophilus milk; rheological properties; skim milk powder)

Sažetak
Kravlje acidofilno mlijeko je poznati i cijenjeni mliječni proizvod zbog svoje hranjive i zdravstvene vrijednosti. Posebno dobru perspektivu ima proizvodnja kozjeg acidofilnog mlijeka, jer kozje mlijeko ima visoku nutricionu kvalitetu baziranu na specifičnom kemijskom sastavu i strukturi. Reološka svojstva gruša jedan su od osnovnih parametara kvalitete fermentiranih mliječnih proizvoda, a ovise osim o udjelu suhe tvari i o strukturi proteinskog kompleksa u mlijeku, te kinetici fermentacije i koagulacije. Cilj rada bio je utvrditi utjecaj dodatka većih udjela obranog mlijeka u prahu na konzistenciju kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka. U radu su određivane reološke karakteristike kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka pripravljenih s dodatkom 3, 4 i 5% obranog mlijeka u prahu, te inokulacijom 3 i 5% kulture bakterija Lactobacillus acidophilus. Reološke karakteristike svih uzoraka određivane su odmah po završenoj fermentaciji, te nakon 3, 6 i 9 dana skladištenja. Rezultati mjerenja pokazali su da se dodatkom obranog mlijeka u prahu linearno povećavju vrijednosti koeficijenta konzistencije kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka. Porast udjela obranog mlijeka u prahu podjednako je utjecao na povećanje vrijednosti koeficijenta konzistencije kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka. Veći udio inokulirane kulture Lactobacillus acidophilus (5%) različito je utjecao na promjene vrijednosti koeficijenta konzistencije kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka. Porast vrijednosti koeficijenta konzistencije uslijed promjene koncentracije inokuluma bio je znatno izraženiji u kravljem acidofilnom mlijeku. Tijekom skladištenja vrijednosti koeficijenta konzistencije kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka povećavale su se do šestog dana.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113001
113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Predrag Novaković (autor)

Avatar Url Jasna Kordić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Novaković, Predrag; Kordić, Jasna; Slačanac, Vedran; Moslavac, Tihomir
Utjecaj dodatka obranog mlijeka u prahu na reološke parametre kozjeg i kravljeg acidopfilnog mlijeka // 33. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Novaković, P., Kordić, J., Slačanac, V. & Moslavac, T. (1998) Utjecaj dodatka obranog mlijeka u prahu na reološke parametre kozjeg i kravljeg acidopfilnog mlijeka. U: Tratnik, L. (ur.)33. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka.
@article{article, author = {Novakovi\'{c}, Predrag and Kordi\'{c}, Jasna and Sla\v{c}anac, Vedran and Moslavac, Tihomir}, editor = {Tratnik, L.}, year = {1998}, pages = {30}, keywords = {kozje i kravlje acidofilno mlijeko, rheological properties, obrano mlijeko u prahu}, title = {Utjecaj dodatka obranog mlijeka u prahu na reolo\v{s}ke parametre kozjeg i kravljeg acidopfilnog mlijeka}, keyword = {kozje i kravlje acidofilno mlijeko, rheological properties, obrano mlijeko u prahu}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Novakovi\'{c}, Predrag and Kordi\'{c}, Jasna and Sla\v{c}anac, Vedran and Moslavac, Tihomir}, editor = {Tratnik, L.}, year = {1998}, pages = {30}, keywords = {goat and cow acidophilus milk, rheological properties, skim milk powder}, title = {Influence of skimmed milk powder addition on rheological properties of goat and cow acidophilus milk}, keyword = {goat and cow acidophilus milk, rheological properties, skim milk powder}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font