Pregled bibliografske jedinice broj: 247635
Proizvodnja kozjeg mlijeka i čimbenici koji na nju utječu
Proizvodnja kozjeg mlijeka i čimbenici koji na nju utječu // Stočarstvo, 45 (1991), 3-4; 117-123 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 247635 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja kozjeg mlijeka i čimbenici koji na nju utječu
(Goat milk production and factors influencing it)
Autori
Mioč, Boro ; Pavić, Vesna
Izvornik
Stočarstvo (0351-0832) 45
(1991), 3-4;
117-123
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
kozje mlijeko; proizvodnja; čimbenici
(goat milk; production; factors)
Sažetak
Osim nekoliko zemalja u Europi, prije sviju Francuske, zatim Norveške i Švicarske, dijelom Italije i Grčke, proizvodnja kozjeg mlijeka u svijetu slabo je razvijena. Iako je u posljednje vrijeme njegova proizvodnja u porastu, što je vidljivo iz podataka da je tijekom 1977. godine proizvedeno 6.548.000, a 1987. godine 8.048.000 tona kozjeg mlijeka (podaci FAO-a), udio kozjeg mlijeka u odnosu na ukupno proizvedeno mlijeko sviju vrsta i dalje je vrlo malen (svega oko 2%). Navedeni porast proizvodnje kozjeg mlijeka prvenstveno je posljedica povećanja broja koza u svijetu, a daleko manje posljedica povećanja proizvodnje mlijeka po grlu. Tako danas, suprotno rekorderkama, koje su u stanju proizvesti i 20 puta više mlijeka od svoje tjelesne mase, najveći broj koza ima značajno manju proizvodnju mlijeka od svog genetskog potencijala.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Chemical Abstracts
- AGRIS
- AGRICOLA
- CAB Abstracts
- Animal Breeding Abstracts