Pregled bibliografske jedinice broj: 247555
Proizvodnja i sastav kozjeg mlijeka u usporedbi s kravljim i ovčjim
Proizvodnja i sastav kozjeg mlijeka u usporedbi s kravljim i ovčjim // Stočarstvo, 45 (1991), 11-12; 351-358 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 247555 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i sastav kozjeg mlijeka u usporedbi s kravljim i ovčjim
(Production and composition of goat milk in comparisom with cow and shep milk)
Autori
Mioč, Boro ; Pavić, Vesna
Izvornik
Stočarstvo (0351-0832) 45
(1991), 11-12;
351-358
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
kozje mlijeko; proizvodnja; sastav; kravlje mlijeko; ovčje mlijeko
(goat milk; production; composition; cow milk; sheep milk)
Sažetak
Proizvodnja kozjeg mlijeka, iako u stalnom porastu, još uvijek je mala i nedostatna, te se u ukupnoj proizvodnji mlijeka nalazi na trećem mjestu. Najznačajniji europski proizvođači kozjeg mlijeka su Francuska, Grčk i Španjolska. Navedene zemlje proizvode oko 77% godišnje europske proizvodnje kozjeg mlijeka. Kozje mlijeko p svom sastavu slično je kravljem, a znatno siromašnije sadržajem suhe tvari, masti, bjelančevina i pepela od ovčjeg mlijeka. Važno svojstvo kozjeg mlijeka je veći broj sitnih kapljica mliječne masti i kratkolančanih masnih kiselina (C6-C12). Po sadržaju i strukturi bjelančevina kozje mlijeko je slično kravljem, no nema karotinoida što njegovim proizvodima daje uzrazito bijelu boju. Kozje mlijeko ima veću količinu klorida i kalija, a manje kobalta i molibdena. Po sadržaju kalcija i fosfora slično je kravljem.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Biological Abstracts
- Chemical Abstracts
- CAB Abstracts
- Dairy Science Abstracts
- Small Ruminant Abstracts