Pregled bibliografske jedinice broj: 247447
Mogućnosti uzgoja koza u Sisačko-moslavačkoj županiji
Mogućnosti uzgoja koza u Sisačko-moslavačkoj županiji, 2006., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 247447 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti uzgoja koza u Sisačko-moslavačkoj županiji
(Possibilities of goat production in Sisačko-moslavačka County)
Autori
Straga, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.03
Godina
2006
Stranica
46
Mentor
Mioč, Boro
Ključne riječi
kozarstvo; Sisačko-moslavačka županija; meso; mlijeko; okoliš
(goat husbandry; Sisačko-moslavačka County; meat; milk; environment)
Sažetak
Kozarstvo je u Hrvatskoj sve interesantnija grana stočarstva, što se očituje kontinuiranim povećanjem ukupnog broja koza i proizvodnje kozjeg mesa i mlijeka. Iako se koze uzgajaju u svim županijama, njihova zastupljenost i važnost je različita ovisno o tradiciji, navikama potrošača i razvijenosti drugih grana stočarstva. Sudeći prema broju uzgajivača (32) i ukupnom broju koza (865), kozarstvo je uvjerljivo najnerazvijenija grana stočarstva u Sisačko-moslavačkoj županiji. Od ukupnog broja koza u Republici Hrvatskoj samo ih se 1, 5% uzgaja u Sisačko-moslvačkoj županiji. U pasminskoj strukturi najzastupljenija je njemačka šarena plemenita koza (srnasta), iz čega proiuzlazi da je mlijeko osnovni cilj uzgoja koza u Županiji. Međutim, u posljednje vrijeme sve je više zainteresiranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, osobito mlađih, za uzgoj koza, ponajviše radi proizvodnje mlijeka i njegove prerade u sir. Za pretpostaviti je da će se, zahvaljujući odličnim preduvjetima za uzgoj koza, koji se ponajviše ogledaju kroz raspoložive poljoprivredne površine, dugu stočarsku tradiciju, nedostatak kozjih proizvoda na tržištu, kozarstvo s vremenom postati znatno važnija grana stočarstva u Županiji. Stoga je za očekivati povećanje ukupnog broja koza te proizvodnje kozjeg mlijeka i mesa. Treba svakako iskoristiti prednosti Županije u proizvodnji manjih količina hrane na prepoznatljiv način u uvjetima ekološki očuvanog okoliša. Povećanje kozarske proizvodnje trebalo bi doprinijeti boljoj iskoristivosti poljoprivrednih površina, povećati dohodovnost poljoprivrdnih gospodarstava te ukupnu gospodarsku, tržišnu, gastronomsku i kulturološku ponudu Županije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)