Pregled bibliografske jedinice broj: 247445
Kakvoća jarećeg mesa-čimbenici o kojima ovisi
Kakvoća jarećeg mesa-čimbenici o kojima ovisi // Stočarstvo, 48 (1994), 1-2; 71-75 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 247445 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća jarećeg mesa-čimbenici o kojima ovisi
(The quality of kids' meat and influencing factors)
Autori
Pavić, Vesna ; Mioč, Boro
Izvornik
Stočarstvo (0351-0832) 48
(1994), 1-2;
71-75
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
jarad; meso kakvoća mesa
(kids; meat; meat quality)
Sažetak
Najveća količina jarećeg mesa proizvodi se u nerazvijenim zemljama Azije i Afrike u kojima je meso glavni kozji proizvod. U Europi se mlada jareća trupla smatraju delikatesom i jedu se u posebnim prilikama (Božić, Uskrs). Najveći broj jaradi zakolje se između 15 i 45 dana, odnosno sa 6-12-15 kg tjelesne mase. Jareća trupla su lagana, nježna i plitka, s malim naslagama masti, te manje kompaktnosti u odnosu na trupla drugih životinja. Za razliku od veličine trupla, koja je prije svega pod genetskim utjecajem, randman i kakvoća mesa više su uvjetovani vrstom i kakvoćom obroka, dobi jaradi kod klanja, spolom, te načinom obrade i pripreme. Prihvatljivost jarećeg, kao i kozjeg mesa ovisi o boji, sočnosti, mekoći, načinu obrade, te njegovoj trenutnoj cijeni na tržištu.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Biological Abstracts
- CAB Abstracts
- Dairy Science Abstracts
- Small Ruminant Abstracts