Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 247445

Kakvoća jarećeg mesa-čimbenici o kojima ovisi


Pavić, Vesna; Mioč, Boro
Kakvoća jarećeg mesa-čimbenici o kojima ovisi // Stočarstvo, 48 (1994), 1-2; 71-75 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 247445 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća jarećeg mesa-čimbenici o kojima ovisi
(The quality of kids' meat and influencing factors)

Autori
Pavić, Vesna ; Mioč, Boro

Izvornik
Stočarstvo (0351-0832) 48 (1994), 1-2; 71-75

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
jarad; meso kakvoća mesa
(kids; meat; meat quality)

Sažetak
Najveća količina jarećeg mesa proizvodi se u nerazvijenim zemljama Azije i Afrike u kojima je meso glavni kozji proizvod. U Europi se mlada jareća trupla smatraju delikatesom i jedu se u posebnim prilikama (Božić, Uskrs). Najveći broj jaradi zakolje se između 15 i 45 dana, odnosno sa 6-12-15 kg tjelesne mase. Jareća trupla su lagana, nježna i plitka, s malim naslagama masti, te manje kompaktnosti u odnosu na trupla drugih životinja. Za razliku od veličine trupla, koja je prije svega pod genetskim utjecajem, randman i kakvoća mesa više su uvjetovani vrstom i kakvoćom obroka, dobi jaradi kod klanja, spolom, te načinom obrade i pripreme. Prihvatljivost jarećeg, kao i kozjeg mesa ovisi o boji, sočnosti, mekoći, načinu obrade, te njegovoj trenutnoj cijeni na tržištu.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vesna Pavić (autor)

Avatar Url Boro Mioč (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pavić, Vesna; Mioč, Boro
Kakvoća jarećeg mesa-čimbenici o kojima ovisi // Stočarstvo, 48 (1994), 1-2; 71-75 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Pavić, V. & Mioč, B. (1994) Kakvoća jarećeg mesa-čimbenici o kojima ovisi. Stočarstvo, 48 (1-2), 71-75.
@article{article, author = {Pavi\'{c}, Vesna and Mio\v{c}, Boro}, year = {1994}, pages = {71-75}, keywords = {jarad, meso kakvo\'{c}a mesa}, journal = {Sto\v{c}arstvo}, volume = {48}, number = {1-2}, issn = {0351-0832}, title = {Kakvo\'{c}a jare\'{c}eg mesa-\v{c}imbenici o kojima ovisi}, keyword = {jarad, meso kakvo\'{c}a mesa} }
@article{article, author = {Pavi\'{c}, Vesna and Mio\v{c}, Boro}, year = {1994}, pages = {71-75}, keywords = {kids, meat, meat quality}, journal = {Sto\v{c}arstvo}, volume = {48}, number = {1-2}, issn = {0351-0832}, title = {The quality of kids' meat and influencing factors}, keyword = {kids, meat, meat quality} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Biological Abstracts
  • CAB Abstracts
  • Dairy Science Abstracts
  • Small Ruminant Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font