Pregled bibliografske jedinice broj: 247230
Utjecaj redoslijeda laktacije na količinu i sastav kozjeg mlijeka
Utjecaj redoslijeda laktacije na količinu i sastav kozjeg mlijeka // Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva (zbornik sažetaka)
Osijek, 2000. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 247230 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj redoslijeda laktacije na količinu i sastav kozjeg mlijeka
(Influence of lactation sequence on quantity and quality of goat milk)
Autori
Sinković, Karmen ; Pavić, Vesna ; Mioč, Boro
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva (zbornik sažetaka)
/ - Osijek, 2000
Skup
36. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.02.2000. - 25.02.2000
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
redoslijed laktacije; kozje mlijeko; količina; sastav
(number of lactation; goat milk; quantity; composition)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj redoslijeda laktacije na količinu i sastav kozjeg mlijeka. U tu svrhu praćeno je ukupno 201 grlo alpina koza različite dobi, odnosno redoslijeda laktacije: 55 koza bilo je u prvoj laktaciji, 64 u drugoj, 57 u trećoj i 25 u četvrtoj laktaciji. Redovitim mjesečnim kontrolama vršene su izmjere količine proizvedenog mlijeka i uzeti su uzorci mlijeka za kemijske analize. Rezultati istraživanja pokazuju da je redoslijed laktacije imao signifikantan utjecaj (P<0, 01) na količinu proizvedenog mlijeka i na ukupnu količinu mliječne masti i bjelančevina (u kg). Međutim, redoslijed laktacije nije imao signifikantnog utjecaja, kako na duljinu laktacije, teko i na postotak mliječne masti, bjelančevina i laktoze po kontrolama (P>0, 05).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb