Pregled bibliografske jedinice broj: 247229
Kemijski sastav mesa alpina i sanske jaradi
Kemijski sastav mesa alpina i sanske jaradi // Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva (zbornik sažetaka)
Osijek, 2000. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 247229 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav mesa alpina i sanske jaradi
(Chemical composition of the meat in Alpina and Saanen kids)
Autori
Mioč, Boro ; Pavić, Vesna ; Ivanković, Ante
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva (zbornik sažetaka)
/ - Osijek, 2000
Skup
36. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.02.2000. - 25.02.2000
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
meso; kemijski sastav; alpina; sanska; jarad
(meat; chemical composition; Alpine; Saanen; kids)
Sažetak
Cilj istraživanja je bio utvrditi osnovni kemijski sastav različitih skupina mišića mlade zaklane jaradi. U tu svrhu uzeti su uzorci mesa od 27 jaradi (14 sanske i 13 alpina) i to mišići lopatice, leđa i buta. U svim uzorcima prvo su ručno odstranjene vidljive primjese masti, hrskavice i kosti, zatim su uzorci samljeveni, homogenizirani, stavljeni u plastične vrećice i zamrznuti do analiziranja. U uzorcima je Weende analizama utvrđena količina vode, bjelančevina, masti, pepela i NET.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb