Pregled bibliografske jedinice broj: 246788
Utjecaj gnojidbe na prinose zrna ozimog graška u smjesi s pšenicom
Utjecaj gnojidbe na prinose zrna ozimog graška u smjesi s pšenicom // Sjemenarstvo, 23 (2006), 3; 189-206 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 246788 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj gnojidbe na prinose zrna ozimog graška u smjesi s pšenicom
(Effect of Fertilization of Winter Pea and Wheat Mixture on Pea seed yield)
Autori
Uher, Darko
Izvornik
Sjemenarstvo (1330-0121) 23
(2006), 3;
189-206
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
bakterizacija sjemena ozimog graška; prihrana dušikom; prinos zrna graška; prinos zrna pšenice; prinos zrna ozime smjese graška i pšenice
(inoculated of winter pea seeds; nitrogen top-dressing; yield of winter pea; yield of wheat; yield of winter pea and wheat mixture)
Sažetak
Trogodišnjim istraživanjima (1995. do 1998.g.) utvrđivan je utjecaj učinkovitosti bakterizacije sjemena ozimog graška i prihrane dušikom na broj i masu suhe tvari kvržica, te prinose zrna smjese graška cv. Maksimirski ozimi i pšenice cv. Sana. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška s sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae iz zbirke Zavoda za Mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ukupno najveći broj kvržica na korijenu graška utvrđen je na bakteriziranoj varijanti 2 (31 kvržica/biljci), kao i masa suhe tvari kvržica (0, 160 g/biljci). Prosječni prinosi zrna graška iznosili su od 1993 kg ha-1 (kontrola) do 2426 kg ha-1 (bakterizacija). Prosjećni prinosi zrna pšenice iznosili su od 1896 kg ha-1 (kontrola) do 2960 kg ha-1 (prihrana dušikom). Prinosi zrna ozime smjese graška i pšenice su iznosili od 3889 kg ha-1 (kontrola) do 5207 kg ha-1 (prihrana dušikom). Najveći broj mahuna (12, 3) i zrna po biljci graška (44, 0) je utvrđen na bakteriziranoj varijanti 2. Najveća masa 1000 zrna (115, 7 g) i masa zrna po biljci graška (5, 09 g) također je utvrđena na bakteriziranoj varijanti 2.
Izvorni jezik
Hrvatski
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- C.A.B. International
- Biosis