Pregled bibliografske jedinice broj: 246682
Određivanje roka upotrebe hrane
Određivanje roka upotrebe hrane // VI. susret mladih kemijskih inženjera, Knjiga sažetaka / Kosar, Vanja ; Zelić, Bruno (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2006. str. 38-38 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 246682 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje roka upotrebe hrane
(Determination of shelf-life of food)
Autori
Rajić Linarić, Maša ; Sućeska, Muhamed ; Matečić Mušanić, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
VI. susret mladih kemijskih inženjera, Knjiga sažetaka
/ Kosar, Vanja ; Zelić, Bruno - Zagreb : Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2006, 38-38
Skup
VI. susret mladih kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 23.02.2006. - 24.02.2006
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
hrana; ispitivanje ubrzanog životnog vijeka; rok upotrebe
(accelerated shelf life testing; food; shelf life)
Sažetak
Hrana predstavlja raznoliki, kompleksni i aktivni sustav u kojem se paralelno odvijaju mikrobiološke, enzimske i fizikalno kemijske reakcije. Ta činjenica upućuje na zaključak da ispitivanje i određivanje roka upotrebe hrane predstavlja vrlo zahtjevan zadatak. Čuvanje hrane ovisi o razumijevanju procesa koji se odvijaju u hrani, te poznavanje odgovarajućih mehanizama. Tijekom procesa čuvanja hrane treba uspješno suzbijati i inhibirati procese odgovorne za kvarenje hrane ili reakcije degradacije poželjnih karakteristika, te reakcije voditi i usmjeravati prema korisnim i poželjnim svojstvima hrane. Rok upotrebe hrane definira se kao vremenski period u kojem se zadržava prihvatljivi nivo prehrambene kvalitete hrane sa stajališta sigurnosti i organoleptike, a sam period ovisi o četiri glavna faktora ; obradi sirovog materijala, preradi, pakiranju i uvjetima skladištenja. U današnoj modernoj proizvodnoj tehnologiji ti su faktori objedinjeni u sustavu „ Analiza opasnosti kontrolom ključnih postupaka procesa proizvodnje“ (engl. Hazard Analysis Critical Control Point - HAACP). Tijekom uvođenja novih prehrambenih proizvoda na tržište ili plasiranja novih oblika postojećih proizvoda u praksi se koriste različiti pristupci procjene roka upotrebe hrane. Metoda ispitivanja ubrzanog živnotnog vijeka (engl. Accelerated Shelf Life Testing ASLT) kao jedna od pet najčešćih pristupa, prezentirana je u ovom radu. Dan je pregled prednosti i ograničenja metode u usporedbi s drugim često korišetenim pristupima, te osnove postavke i matematički modeli na kojima se temelji procjena roka trajanja hrane tijekom „ ubrzanog starenja“ .
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Kemijsko inženjerstvo