Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 246682

Određivanje roka upotrebe hrane


Rajić Linarić, Maša; Sućeska, Muhamed; Matečić Mušanić, Sanja
Određivanje roka upotrebe hrane // VI. susret mladih kemijskih inženjera, Knjiga sažetaka / Kosar, Vanja ; Zelić, Bruno (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2006. str. 38-38 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 246682 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje roka upotrebe hrane
(Determination of shelf-life of food)

Autori
Rajić Linarić, Maša ; Sućeska, Muhamed ; Matečić Mušanić, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
VI. susret mladih kemijskih inženjera, Knjiga sažetaka / Kosar, Vanja ; Zelić, Bruno - Zagreb : Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2006, 38-38

Skup
VI. susret mladih kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 23.02.2006. - 24.02.2006

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
hrana; ispitivanje ubrzanog životnog vijeka; rok upotrebe
(accelerated shelf life testing; food; shelf life)

Sažetak
Hrana predstavlja raznoliki, kompleksni i aktivni sustav u kojem se paralelno odvijaju mikrobiološke, enzimske i fizikalno kemijske reakcije. Ta činjenica upućuje na zaključak da ispitivanje i određivanje roka upotrebe hrane predstavlja vrlo zahtjevan zadatak. Čuvanje hrane ovisi o razumijevanju procesa koji se odvijaju u hrani, te poznavanje odgovarajućih mehanizama. Tijekom procesa čuvanja hrane treba uspješno suzbijati i inhibirati procese odgovorne za kvarenje hrane ili reakcije degradacije poželjnih karakteristika, te reakcije voditi i usmjeravati prema korisnim i poželjnim svojstvima hrane. Rok upotrebe hrane definira se kao vremenski period u kojem se zadržava prihvatljivi nivo prehrambene kvalitete hrane sa stajališta sigurnosti i organoleptike, a sam period ovisi o četiri glavna faktora ; obradi sirovog materijala, preradi, pakiranju i uvjetima skladištenja. U današnoj modernoj proizvodnoj tehnologiji ti su faktori objedinjeni u sustavu „ Analiza opasnosti kontrolom ključnih postupaka procesa proizvodnje“ (engl. Hazard Analysis Critical Control Point - HAACP). Tijekom uvođenja novih prehrambenih proizvoda na tržište ili plasiranja novih oblika postojećih proizvoda u praksi se koriste različiti pristupci procjene roka upotrebe hrane. Metoda ispitivanja ubrzanog živnotnog vijeka (engl. Accelerated Shelf Life Testing ASLT) kao jedna od pet najčešćih pristupa, prezentirana je u ovom radu. Dan je pregled prednosti i ograničenja metode u usporedbi s drugim često korišetenim pristupima, te osnove postavke i matematički modeli na kojima se temelji procjena roka trajanja hrane tijekom „ ubrzanog starenja“ .

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
0192007

Ustanove:
Brodarski institut d.o.o.


Citiraj ovu publikaciju:

Rajić Linarić, Maša; Sućeska, Muhamed; Matečić Mušanić, Sanja
Određivanje roka upotrebe hrane // VI. susret mladih kemijskih inženjera, Knjiga sažetaka / Kosar, Vanja ; Zelić, Bruno (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2006. str. 38-38 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Rajić Linarić, M., Sućeska, M. & Matečić Mušanić, S. (2006) Određivanje roka upotrebe hrane. U: Kosar, V. & Zelić, B. (ur.)VI. susret mladih kemijskih inženjera, Knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Raji\'{c} Linari\'{c}, Ma\v{s}a and Su\'{c}eska, Muhamed and Mate\v{c}i\'{c} Mu\v{s}ani\'{c}, Sanja}, year = {2006}, pages = {38-38}, keywords = {hrana, ispitivanje ubrzanog \v{z}ivotnog vijeka, rok upotrebe}, title = {Odre\djivanje roka upotrebe hrane}, keyword = {hrana, ispitivanje ubrzanog \v{z}ivotnog vijeka, rok upotrebe}, publisher = {Fakultet kemijskog in\v{z}enjerstva i tehnologije Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Raji\'{c} Linari\'{c}, Ma\v{s}a and Su\'{c}eska, Muhamed and Mate\v{c}i\'{c} Mu\v{s}ani\'{c}, Sanja}, year = {2006}, pages = {38-38}, keywords = {accelerated shelf life testing, food, shelf life}, title = {Determination of shelf-life of food}, keyword = {accelerated shelf life testing, food, shelf life}, publisher = {Fakultet kemijskog in\v{z}enjerstva i tehnologije Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font