Pregled bibliografske jedinice broj: 246496
Površinski scald jabuke
Površinski scald jabuke, 2006., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 246496 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Površinski scald jabuke
(Superficial scald of apple)
Autori
Dižep, Miomir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.04
Godina
2006
Stranica
36
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
Granny Smith; Malus domestica Borkh.; scald; α -farnezen; konjugirani trienoli; prirodni antioksidansi; toplinski tretmani
(apple; cv. Granny Smith; Malus domestica Borkh.; scald; α -farnesene; conjugated trienols; natural antioxidant; heat treatments)
Sažetak
Istraživanje je bazirano na pregledu literature vezane uz rješavanje problema površinskog scalda. Jabuka Granny Smith (Malus domestica Borkh.) zbog svoje kvalitete zauzima velik dio u proizvodnji i potražnji na hrvatskom tržištu. Međutim, kultivar Granny Smith je jako osjetljiv na površinsko posmeđenje kožice ploda ili površinski scald. Uzrok tome je α -farnezen koji oksidacijom prelazi u konjugirane triene (CT). Njihova je maksimalna UV-apsorpcija 259, 269 i 281nm. Kultivari sa većom količinom CT281 imaju izraženiju mogućnost pojave scalda. Iako, se smatra da je α -farnezen ključni element za nastanak scalda važna je uloga i drugih čimbeninika, kao što su optimalna dozrelost plodova i količina prirodnih antioksidansa u kožici ploda. U spriječavanju nastanka scalda koriste se različite metode, kao što su tretmani s 1-MCP-om, uporaba sintetičkih antioksidabnsa, primjena fungicida, čuvanje plodova u CA, alkoholni tretmani, primjena biljnih ulja, oblaganje plodova i toplinski tretmani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)