Pregled bibliografske jedinice broj: 246138
Prerada ploda maslina u ulje visoke kvalitete
Prerada ploda maslina u ulje visoke kvalitete // Blatski ljetopis 3, 3 (2002), 49-64 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)
CROSBI ID: 246138 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prerada ploda maslina u ulje visoke kvalitete
(Olive processing and production of high - quality olive oil)
Autori
Gugić, Mirko ; Žanetić, Mirella
Izvornik
Blatski ljetopis 3 (1332-7283) 3
(2002);
49-64
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo
Ključne riječi
maslinovo ulje; rasprave; visoka kvaliteta; prerada; dobri plodovi; randman
(olive oil; polemics; high quality; processing; good fruit; random)
Sažetak
U posljednje se vrijeme intenzivno popularizira maslinovo ulje. Tako maslinovo ulje zauzima posebno statusno mjesto među ostalim uljima i namirnicama te je nezaobilazna tema raznih polemika. Posebno su žustre rasprave vezane uz kvalitetu maslinovog ulja. U znanstvenoj, stručnoj i popularnoj literaturi o kvaliteti se piše s raznih gledišta, s vrlo različitim i gotovo suprotnim interpretacijama. U radu se pokušava precizno odrediti jedan segment kvalitete - utjecaj načina prerade. Autori vjeruju da će sređivanju stanja pridonjeti i zaključak izveden iz analize odnosa između kvalitete i prerade. Optimalizirana prerada dobrih plodova maslina u ulje, neovisno o načinu prerade, daje ulje skoro iste kvalitete uz zanemarivo različit randman dobivenog ulje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split