Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 246137

Primjena diferencijalne motridbene kalorimetrije za utvrđivanje patvorenja meda


Nedić Tiban, Nela
Primjena diferencijalne motridbene kalorimetrije za utvrđivanje patvorenja meda, 2005., doktorska disertacija, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 246137 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena diferencijalne motridbene kalorimetrije za utvrđivanje patvorenja meda
(Detection of adulteration in honeys by differential scanning calorimetry)

Autori
Nedić Tiban, Nela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
28.12

Godina
2005

Stranica
185

Mentor
Piližota, Vlasta

Ključne riječi
med; patvorenje; fruktozni sirup; diferencijalna motridbena kalorimetrija
(honey; adulteration; fructose syrup; differential scanning calorimetry)

Sažetak
U radu je ispitana mogućnost utvrđivanja patvorenja meda poznatog botaničkog podrijetla pomoću diferencijalne motridbene kalorimetrije (DMK, engl. DSC). Uzorci monoflornih vrsta meda - bagrema, kadulje i kestena, i livade kao poliflorne vrste meda podvrgnuti su analizi kemijskog sastava, mjerenju boje, određivanju reoloških parametara, a proučavano je i njihovo termičko ponašanje pri niskim i visokim temperaturama. DMK krivulje poslužile su za dobivanje uvida u ponašanje ispitivanih vrsta meda u širokom temperaturnom području (od -100 do 220 °C), odnosno kao osnova za određivanje početne i srednje temperature staklastog prijelaza (Tg), promjene specifičnog toplinskog kapaciteta te izračunavanje entalpije taljenja. Odabranim uzorcima meda je u određenim udjelima (5, 10 i 20 %) dodan fruktozni sirup (kao moguće sredstvo za patvorenje meda) kako bi se ispitao utjecaj dodatka sirupa na termičko ponašanje različitih vrsta meda, odnosno da bi se istražilo kod koje količine sirupa je moguće utvrditi patvorenje meda. Obrada rezultata termičke analize pokazala je statistički značajnu razliku između nepatvorenog uzorka i patvorenih uzoraka meda kod svih udjela sirupa. Dodatak sirupa od 5 do 20 % je rezultirao u promjeni početne (engl. onset) i srednje (engl. midpoint) temperature staklastog prijelaza patvorenih uzoraka meda (snižavanje Tg vrijednosti) i u porastu vrijednosti entalpije taljenja. Promjena specifičnog toplinskog kapaciteta se nije pokazala dobrim parametrom za utvrđivanje prisutnosti sirupa. Mjerenje boje i određivanje reoloških svojstava patvorenih uzoraka meda poslužili su kao dodatne metode za utvrđivanje patvorenja meda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Nedić Tiban, Nela
Primjena diferencijalne motridbene kalorimetrije za utvrđivanje patvorenja meda, 2005., doktorska disertacija, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Nedić Tiban, N. (2005) 'Primjena diferencijalne motridbene kalorimetrije za utvrđivanje patvorenja meda', doktorska disertacija, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Nedi\'{c} Tiban, Nela}, year = {2005}, pages = {185}, keywords = {med, patvorenje, fruktozni sirup, diferencijalna motridbena kalorimetrija}, title = {Primjena diferencijalne motridbene kalorimetrije za utvr\djivanje patvorenja meda}, keyword = {med, patvorenje, fruktozni sirup, diferencijalna motridbena kalorimetrija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Nedi\'{c} Tiban, Nela}, year = {2005}, pages = {185}, keywords = {honey, adulteration, fructose syrup, differential scanning calorimetry}, title = {Detection of adulteration in honeys by differential scanning calorimetry}, keyword = {honey, adulteration, fructose syrup, differential scanning calorimetry}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font