Pregled bibliografske jedinice broj: 2437
Određivanje ugljikohidrata u moru
Određivanje ugljikohidrata u moru, 1997., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 2437 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje ugljikohidrata u moru
(Determination of carbohydrates in seawater)
Autori
Jeličić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.02
Godina
1997
Stranica
53
Mentor
Ahel, Marijan
Ključne riječi
određivanje ; ugljikohidrati ; more ; fitoplankton
(determination ; carbohydrates ; seawater ; phytoplankton)
Sažetak
Načinjena je usporedba analitičkih postupaka za određivanje ugljikohidrata u moru, metodom s MBTH (Burney i Sieburth 1977, modifikacija prema Senioru i Chevolotu 1991) i metodom s fenolom i sumpornom kiselinom (Dubois et al. 1956, modifikacija prema Stricklandu i Parsonsu 1972) te su raspravljene njihove prednosti i nedostaci. Usporedbom tih metoda na različitim tipovima uzoraka utvrđeno je da su rezultati dobiveni MBTH- metodom bili oko 25 % veći {;to je ukazalo da se znatan dio ugljikohidrata prisutnih u moru ne hidrolizira potpuno u postupku s fenolom i sumpornom kiselinom. MBTH-metoda, koja se pokazala prikladnijom za određivanje ugljikohidrata u realnim uzorcima, primijenjena je za određivanje raspodjele ugljikohidrata u vodenom stupcu Tršćanskog zaljeva pri čemu su određivani njihovi različiti oblici: otopljeni monosaharidi (DMCHO) te otopljeni polisaharidi (DPCHO) i partikularni ugljikohidrati (PTCHO). Ukupna koncentracija ugljikohidrata u promatranom razdoblju kretala se u raponu od 212 do 480 ľg/l, a najveći dio nađen je u otopljenom obliku (75-88 %, 84ą4 %). U otopljenim ugljikohidratima prevladavali su polisaharidi (40-89%, 71ą10 %). Znatna varijabilnost prostorne i vertikalne raspodjele ugljikohidrata ukazala je da je Tršćanski zaljev hidrografski i biološki vrlo dinamičan ekosustav te da je glavni izvor ugljikohidrata fitoplankton. To je potvrđeno i modelnim pokusima s autohtonim fitoplanktonskim populacijama iz Tršćanskog zaljeva u kojima je promatran utjecaj dodatka hranjivih soli na promjene koncentracije ugljikohidrata u otopljenoj i partikulatnoj fazi. Utvrđeno je da dodatak smjese hranjivih soli snažno inducira rast fitoplanktona, koji zatim u stacionarnoj fazi akumulira ugljikohidrate. Kao posljedica akumulacije ugljikohidrata u stanicama fitoplanktona pojačava se i njihovo izlučivanje u medij te znatno poraste koncentracija otopljenih ugljikohidrata, posebno polisaharida.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
00981501
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb