Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 2437

Određivanje ugljikohidrata u moru


Jeličić, Ivana
Određivanje ugljikohidrata u moru, 1997., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 2437 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje ugljikohidrata u moru
(Determination of carbohydrates in seawater)

Autori
Jeličić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.02

Godina
1997

Stranica
53

Mentor
Ahel, Marijan

Ključne riječi
određivanje ; ugljikohidrati ; more ; fitoplankton
(determination ; carbohydrates ; seawater ; phytoplankton)

Sažetak
Načinjena je usporedba analitičkih postupaka za određivanje ugljikohidrata u moru, metodom s MBTH (Burney i Sieburth 1977, modifikacija prema Senioru i Chevolotu 1991) i metodom s fenolom i sumpornom kiselinom (Dubois et al. 1956, modifikacija prema Stricklandu i Parsonsu 1972) te su raspravljene njihove prednosti i nedostaci. Usporedbom tih metoda na različitim tipovima uzoraka utvrđeno je da su rezultati dobiveni MBTH- metodom bili oko 25 % veći {;to je ukazalo da se znatan dio ugljikohidrata prisutnih u moru ne hidrolizira potpuno u postupku s fenolom i sumpornom kiselinom. MBTH-metoda, koja se pokazala prikladnijom za određivanje ugljikohidrata u realnim uzorcima, primijenjena je za određivanje raspodjele ugljikohidrata u vodenom stupcu Tršćanskog zaljeva pri čemu su određivani njihovi različiti oblici: otopljeni monosaharidi (DMCHO) te otopljeni polisaharidi (DPCHO) i partikularni ugljikohidrati (PTCHO). Ukupna koncentracija ugljikohidrata u promatranom razdoblju kretala se u raponu od 212 do 480 ľg/l, a najveći dio nađen je u otopljenom obliku (75-88 %, 84ą4 %). U otopljenim ugljikohidratima prevladavali su polisaharidi (40-89%, 71ą10 %). Znatna varijabilnost prostorne i vertikalne raspodjele ugljikohidrata ukazala je da je Tršćanski zaljev hidrografski i biološki vrlo dinamičan ekosustav te da je glavni izvor ugljikohidrata fitoplankton. To je potvrđeno i modelnim pokusima s autohtonim fitoplanktonskim populacijama iz Tršćanskog zaljeva u kojima je promatran utjecaj dodatka hranjivih soli na promjene koncentracije ugljikohidrata u otopljenoj i partikulatnoj fazi. Utvrđeno je da dodatak smjese hranjivih soli snažno inducira rast fitoplanktona, koji zatim u stacionarnoj fazi akumulira ugljikohidrate. Kao posljedica akumulacije ugljikohidrata u stanicama fitoplanktona pojačava se i njihovo izlučivanje u medij te znatno poraste koncentracija otopljenih ugljikohidrata, posebno polisaharida.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
00981501

Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marijan Ahel (mentor)

Avatar Url Ivana Jeličić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jeličić, Ivana
Određivanje ugljikohidrata u moru, 1997., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Jeličić, I. (1997) 'Određivanje ugljikohidrata u moru', diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jeli\v{c}i\'{c}, Ivana}, year = {1997}, pages = {53}, keywords = {odre\djivanje, ugljikohidrati, more, fitoplankton}, title = {Odre\djivanje ugljikohidrata u moru}, keyword = {odre\djivanje, ugljikohidrati, more, fitoplankton}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jeli\v{c}i\'{c}, Ivana}, year = {1997}, pages = {53}, keywords = {determination, carbohydrates, seawater, phytoplankton}, title = {Determination of carbohydrates in seawater}, keyword = {determination, carbohydrates, seawater, phytoplankton}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font