Pregled bibliografske jedinice broj: 243481
Higijena mužnje
Higijena mužnje // Krmiva, 47 (2005), 6; 327-332 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 243481 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Higijena mužnje
(Milking hygiene)
Autori
Vučemilo, Marija ; Vinković, Bara
Izvornik
Krmiva (0023-4850) 47
(2005), 6;
327-332
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
higijena; mužnja; staja; čišćenje; dezinfekcija
(hygiene; milking; cowshed; cleaning; disinfection)
Sažetak
Higijena je veoma važan čimbenik uspješne proizvodnje mlijeka. Poznato je da količina i kakvoća mlijeka ovise o zdravlju mliječne žlijezde. Zbog toga se provode razni postupci čišćenja i dezinfekcije u svrhu smanjenja onečišćenja vimena, a s tim u vezi i provođenje higijene u staji, higijene pribora i prostora za mužnju te čistoća ruku muzača. Veoma značajan čimbenik u provođenju ovih mjera je educirani stočar (farmer) koji treba sustavno provoditi sve nove postupke i mjere koje nalaže struka. Samo će se na taj način doseći traženi nivo kakvoće svježeg mlijeka i zadovoljiti uvjete Pravilnika o kakvoći svježeg sirovog mlijeka (NN 102/2000.).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb