Pregled bibliografske jedinice broj: 242934
Kiwano (Cucumis metuliferus Mey.) - nova kultura našeg podneblja
Kiwano (Cucumis metuliferus Mey.) - nova kultura našeg podneblja // XXXI. znanstveno stručno agronomsko savjetovanje / Čižek, J. (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1995. (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 242934 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kiwano (Cucumis metuliferus Mey.) - nova kultura našeg podneblja
(Kiwano (Cucumis metuliferus Mey.) - the new crop in our climate)
Autori
Borošić, Josip ; Ban, Dean
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XXXI. znanstveno stručno agronomsko savjetovanje
/ Čižek, J. - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1995
Skup
XXXI. znanstveno stručno agronomsko savjetovanje
Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 20.02.1995. - 24.02.1995
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
kiwano ; prinos ; morfološka svojstva
(kiwano ; yield ; morfological characteristics)
Sažetak
Cucumis metuliferus Mey. (bodljikavi afrički krastavac ili dinja, kiwano, melano) je kultura (povrtna ili voćna) semiaridnih područja južne Afrike. Zreli plodovi su svijetložute do narančaste boje, oblika male dinje ili kratkog debelog krastavca. Nose na sebi rjeđe, ali jake kao trn razvijene bodlje. Mezokarp ploda je zelene boje, sočnog, blago aromatičnog osvježavajućeg okusa, kombinacije: banana, kivika, limun, dinja. Koristi se kao osvježavajući napitak zajedno s drugim voćem ili sokovima. Dodaje se jogurtu, mliječnim kremama, sladoledu. U plasteniki ljeti 1994. godine testirana su potomstva 23 linije kiwana američkog podrijetla. Praćen je vegetativni rast i pojava generativnih biljnih organa. Određena su morfološka svojstva ploda i prinos po biljci. Na temelju praćenja skladišnih spoobnosti plodova i testova degustacije predložit će se linije za selekciju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)