Pregled bibliografske jedinice broj: 242923
Proizvodnja i značajke konjskog mesa
Proizvodnja i značajke konjskog mesa // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 55 (2001), 5; 357-368 (recenziran, članak, stručni)
CROSBI ID: 242923 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i značajke konjskog mesa
(Production and characteristics of horse-meat)
Autori
Ivanković, Ante ; Caput, Pavo ; Čačić, Mato
Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 55
(2001), 5;
357-368
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
konjsko meso ; prizvodnja ; EU
(horses meat ; proizvodnja ; EU)
Sažetak
Konjsko meso u prehrani ljudi upotrebljava se tisućljećima premda njegova potrošnja uvelike je ovisila o regiji, navikama potrošaća te dostupnim količinama. Relativno mala zastupljenost konjskog u ukupno konzumiranom mesu dijelom je posljedica načelnog stava većine ljudi da konjsko meso kao hrana predstavlja vid kanibalizma. Konjsko meso predstavlja osobitu i vrijednu prehrambenu namirnicu. Zamjetan je trend povećanja proizvodnje konjskog mesa u svijetu. Unutar članica EU prosječna potrošnja konjskog mesa po stanovniku je 0.4 kg/godinu, no radi nedostatne vlastite proizvodnje uvozom pokrivaju 66.7% tržišta.. Veći udio vode, proteina i glikogena te manji udio masnoće u konjskom mesu čine ga pogodnijim u ishrani osobito zahtjevnijih kategorija ljudi spram svinjskog i goveđeg mesa. Hrvatska je po proizvodnji i potrošnji konjskog mesa skromna. Zemljopisni položaj, neiskorištenost velikih pašnjačkih površina te pasminska struktura populacije konja Hrvatske daju dobre izglede za rentabilnu proizvodnju konjskog mesa uz moguću izvoznu orijentaciju. Iskustva vodećih zemalja u proizvodnji konjskog mesa mogu poslužiti kao primjer u odabiru odgovarajućeg sustava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb