Pregled bibliografske jedinice broj: 242419
HPLC određivanje katehina u sjemenkama grožđa Plavac mali cv.
HPLC određivanje katehina u sjemenkama grožđa Plavac mali cv. // Znanstvene edicije djelatnika Instituta posljednjih pet godina rada (1989-1993) / Maleš, Petar (ur.).
Split, 1994. str. 164-169 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 242419 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
HPLC određivanje katehina u sjemenkama grožđa Plavac mali cv.
(HPLC determination of catechins in grape seeds of Plavac mali cultivar)
Autori
Katalinić, Višnja ; Šimac, Ljubica, Maleš, Petar
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Znanstvene edicije djelatnika Instituta posljednjih pet godina rada (1989-1993)
/ Maleš, Petar - Split, 1994, 164-169
Skup
XIII Skup hrvatskih kemičara, Zagreb, 1993
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, Xx
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
HPLC; katehin; Plavac mali
(HPLC; catechins; plavac mali)
Sažetak
Using HPLC technique on reversed-phase, the amounts of (+)-catechin and (-)-epicatechin in grape seeds of autochthonous dalmatian sort Plavac mali, were analysed during the growth season. To prevent interference between phenolic compounds, because many of them have similar UV absorption spectra, we fractionated acidic and neutral phenolic compounds on Sep Pak C18 cartridges. catechins were separated using HPLC with gradient solvent systemat 280 nm. The grape seeds were analysed during various sstages of ripening. The results show the highest concentrations of catechins inthe verasion. The level decrease quickly throughout maturation. The major flavan-3-ol monomer was (+)-catechin.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
4-03-113
Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split