Pregled bibliografske jedinice broj: 242410
Određivanje biljnih tanina primjenom SPE i UV-VIS tehnike
Određivanje biljnih tanina primjenom SPE i UV-VIS tehnike // Sažeci XV. hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera, Opatija, 24-26. ožujka 1997., Sažeci/Abstracts, Vol 2. ISBN 953-96041-2-5
Zagreb: Hrvatsko kemijsko društvo, 1997. str. 225-225 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 242410 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje biljnih tanina primjenom SPE i UV-VIS tehnike
(Determination of vegetable tannins using SPE and UV-VIS technique)
Autori
Katalinić, Višnja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Sažeci XV. hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera, Opatija, 24-26. ožujka 1997., Sažeci/Abstracts, Vol 2. ISBN 953-96041-2-5
/ - Zagreb : Hrvatsko kemijsko društvo, 1997, 225-225
Skup
XV. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.-26
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Tannini; biljke; SPE; UV-VIS
(Tannins; plants; SPE;)
Sažetak
Biljni tanini (prirodni polifenoli) su sekundarni produkti metabolizma viših biljaka. Osnovna strukturna jedinica ove grupe spojeva je polifenolni nukleus flavan 3-ol ("katehin"). Kod većine biljnog tkiva najvećim dijelom su zastupljeni polimerni oblici, ali su gotovo uvijek, u većoj ili manjoj mjeri, prisutne i određene količine topljivih oblika- monomera, dimera, trimera, itd. Prirodni polifenoli su vrlo efikasni agensi i grade komplekse. U procesu nastajanja kompleksa mogu biti uključeni različiti kosupstrati: proteini, polisaharidi, alkaloidi, antocijani, itd. Reakcije nastajanja kompleksa su zanimljive i zbog velikih mogućnosti primjene u procesu prerade kože, u proizvodnji namirnica i pića, u biljnoj medicini. Fiziološko djelovanje flavan-3-ola rezultat je njihovog afiniteta prema proteinima i nihovog antioksidacijskog djelovanja. Općenito se može reći, da porastom polimernog lanca vitaminska svojstva nestaju, dok afinitet prema proteinima raste. Cilj ovog rada bio je pronaći jednostavnu metodu koja bi omogućila proučavanje udjela nisko-molekularnih flavana i visoko-polimeriziranih flavana u biljnim ekstraktima. Nakon uklanjanja organskog otapala biljni ekstrakt je propušten kroz Sep Pak kolone (C18). Nisko-molekularni flavani eluirani su s etil acetatom. Aproksimativno određivanje udjela katehinskih polifenola u sirovom polifenolnom ekstraktu i u etil acetatnoj frakciji urađeno je primjenom reakcije između floroglucinolne jezgre u ovim molekulama s vanilinom. Korelacija između masenog udjela katehina u sirovom polifenolnom ekstraktu i u neutralnoj frakciji uzeta je kao mjera za određivanje zastupljenosti visoko-polimerne frakcije u biljnom ekstraktu. Primjena ekstrakcije na krutoj fazi u kombinaciji sa spktrofotometrijskom metodom omogućava uvid u kompleksnost biološkog materijala i praćenje složenih bioloških procesa kao što je dozrijevanje. Metoda se može primjeniti kao efikasno sredstvo za određivanje korelacije između nisko-molekularnih flavana i tanina (viso-polimerizirani flavani) prirodnog porijekla u hrani, pićima i sirovom biljnom materijalu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
4-03-113
Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split