Pregled bibliografske jedinice broj: 242292
Antioksidacijska aktivnost dalmatinskog propolisa
Antioksidacijska aktivnost dalmatinskog propolisa // 1st Congress of the Alps-Adria Working Community on Maritime, Undersea, and Hyperbaric Medicine, 10-21-04. 2001. Opatija ; Book of Proceedings / Petri, M.Nadan ; Andrić, Dejan ; Ropac, Darko (ur.).
Split: Hrvatsko društvo za pomorsku, podvodnu i hiperbaričnu medicinu, 2001. str. 247-251 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 242292 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidacijska aktivnost dalmatinskog propolisa
(Antioxidant Activity of Dalmatian Propolis)
Autori
Katalinić, Višnja ; Radić, Saša ; Ropac, Darko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
1st Congress of the Alps-Adria Working Community on Maritime, Undersea, and Hyperbaric Medicine, 10-21-04. 2001. Opatija ; Book of Proceedings
/ Petri, M.Nadan ; Andrić, Dejan ; Ropac, Darko - Split : Hrvatsko društvo za pomorsku, podvodnu i hiperbaričnu medicinu, 2001, 247-251
Skup
1st Congress of the Alps-Adria Working Community on Maritime, Undersea, and Hyperbaric Medicine
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.04.2001. - 21.04.2001
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Propolis; antioksidansi; fenoli
(Propolis; antioxidants; phenols)
Sažetak
Antioksidacijski procesi su veoma značajni u sprječavanju ili odgađanju pojave velikog broja degenerativnih oboljenja. Prehrana bogata antioksidansima postaje sve značajnija u očuvanju zdravlja ljudi izloženih onečišćivačima iz okoliša, ultravioletnom zračenju, ili osobitim fizičkim naporima. U okviru prospektivne studije istraživanja antioksidansa i mogućnosti njihove primjene u svakodnevnoj prehrani, ispitana su antioksidacijska svojstva propolisa i njegova učinkovitost kao "hvatača" slobodnih radikala. Ekstrakti propolisa, bogati fenolnim sastojcima, pokazali su visoku učinkovitost prema DPPH radikalima i u sprječavanju antioksidacijskih procesa u trigliceridnom supstratu. Postignuti rezultati ukazuju na mogućnost primjene propolisa kao bogatog izvora efikasnih prirodnih antioksidansa, bilo u očuvanju namirnica ili kao prehrambenog dodatka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija