Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 242276

Utjecaj sorte, stupnja zrelosti grožđa i vinifikacije na sadržaj nekih polifenola udomaćenih sorti vinove loze dalmatinske regije


Katalinić, Višnja
Utjecaj sorte, stupnja zrelosti grožđa i vinifikacije na sadržaj nekih polifenola udomaćenih sorti vinove loze dalmatinske regije, 1994., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 242276 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sorte, stupnja zrelosti grožđa i vinifikacije na sadržaj nekih polifenola udomaćenih sorti vinove loze dalmatinske regije
(The influence of grape cultivar, stage of maturation and mode of vinification on mass amount of some polyphenolic compounds in Vitis vinifera L. cultivars from Dalmatia)

Autori
Katalinić, Višnja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
02.09

Godina
1994

Stranica
219

Mentor
Konja, Gordana

Ključne riječi
Dozrijevanje; flavan-3-oli; katehini; grožđe; HPLC; maceracija; polifenoli; procijanidin dimeri; peteljka; pokožica; sjemenke; vino
(Maturation; flavan-3-ols; catechin; grape; HPLC; maceration; polyphenols; procyanidin dimers; stems; skins; seeds; wine)

Sažetak
Polifenoli su sekundarni biljni metaboliti. Zbog raznolikosti njihovog djelovanja u prirodi, često uočljive prisutnosti i rasprostranjenosti u biljnom svijetu, polifenoli zaokupljaju pozornost kemičara, biokemičara i biologa. Posljednjih godina posebna pozornost se posvećuje izučavanju nisko-molekularnih flavana, zbog njihovog pozitivnog fiziološkog djelovanja. U odnosu na ostalo voće grožđe sadrži visoke koncentracije ovih spojeva. Rad je postavljen s ciljem da se, unutar grupe polifenola istraži sastav flavana male molekularne težine u grožđu i vinu. Određivani su flavan-3-ol monomeri: (+)-katehin i (-)-epikatehin i procijanidin dimeri: B1, B2, B3 i B4 u sjemenkama, peteljkama i pokožici grožđa deset sorti Vitis vinifera L. koje se uzgajaju na području Srednje i Južne Dalmacije i Dalmatinske Zagore. Istraživane su sorte: Plavac mali, Trnjak, Vranac, Merlot, Cabernet s., Plavina, Game bojadiser, Kujundžuša, Okatica bijela i Rkaciteli. Kretanje katehin monomera i procijanidin dimera tijekom dozrijevanja, praćeno je u sjemenkama grožđa Plavac mali cv.i Trnjak cv. Nisko-molekularni flavani određivani su u vinima: Plavac mali, Trnjak, Vranac, Merlot, Game i Kujundžuša. Maceracija je trajala 5 dana. Primijenjen je postupak modificirane vinifikacije s ciljem proizvodnje vina obogaćenog katehin monomerima i procijanidin dimerima. Razdavajanje te kvalitativno i kvantitativno određivanje (+)-katehina, (-)-epikatehina i procijanidin dimera grupe B, provedeno je HPLC tehnikom na reverznoj fazi, uz prethodnu separaciju na Sep Pak C 18 kolonama. Rezultati istraživanja pokazuju da udio katehin monomera i procijanidin dimera u čvrstim dijelovima grožđa ovisi o sorti i stupnju zrelosti grožđa. Sjemenke su sadržavale vrlo visoke koncentracije ispitivanih flavan-3-ola, dok ih je u peteljkama i, naročito, u pokožici bilo znatno manje. Najveće koncentracije (+)-katehina i (-)-epikatehina nađene su u doba šarka. Tijekom dozrijevanja opažen je nagli pad koncentracije monomera ali je njihov međusobni odnos ostajao relativno konstantantan. Dominirajući monomer u sjemenkama grožđa zavisio je o sorti. Dominirajući monomer u peteljkama i i pokožici bio je (+)-katehin. Dominirajući procijanidin dimer u sjemenkama grožđa bio je dimer B2, a u peteljkama i pokožici grožđa dimer B1. Tijekom vinifikacije flavan-3-ol monomeri i dimeri prelaze iz grožđa u vino. Primjenom procesa modificirane vinifikacije proizvedena su vina obogaćena procijanidinima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
4-03-113

Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split

Profili:

Avatar Url Višnja Katalinić (autor)

Avatar Url Gordana Konja (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Katalinić, Višnja
Utjecaj sorte, stupnja zrelosti grožđa i vinifikacije na sadržaj nekih polifenola udomaćenih sorti vinove loze dalmatinske regije, 1994., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Katalinić, V. (1994) 'Utjecaj sorte, stupnja zrelosti grožđa i vinifikacije na sadržaj nekih polifenola udomaćenih sorti vinove loze dalmatinske regije', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Katalini\'{c}, Vi\v{s}nja}, year = {1994}, pages = {219}, keywords = {Dozrijevanje, flavan-3-oli, katehini, gro\v{z}\dje, HPLC, maceracija, polifenoli, procijanidin dimeri, peteljka, poko\v{z}ica, sjemenke, vino}, title = {Utjecaj sorte, stupnja zrelosti gro\v{z}\dja i vinifikacije na sadr\v{z}aj nekih polifenola udoma\'{c}enih sorti vinove loze dalmatinske regije}, keyword = {Dozrijevanje, flavan-3-oli, katehini, gro\v{z}\dje, HPLC, maceracija, polifenoli, procijanidin dimeri, peteljka, poko\v{z}ica, sjemenke, vino}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Katalini\'{c}, Vi\v{s}nja}, year = {1994}, pages = {219}, keywords = {Maturation, flavan-3-ols, catechin, grape, HPLC, maceration, polyphenols, procyanidin dimers, stems, skins, seeds, wine}, title = {The influence of grape cultivar, stage of maturation and mode of vinification on mass amount of some polyphenolic compounds in Vitis vinifera L. cultivars from Dalmatia}, keyword = {Maturation, flavan-3-ols, catechin, grape, HPLC, maceration, polyphenols, procyanidin dimers, stems, skins, seeds, wine}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font