Pregled bibliografske jedinice broj: 241992
Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinose zrna ozimog graška u smjesi s pšenicom
Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinose zrna ozimog graška u smjesi s pšenicom // Sjemenarstvo, 23 (2006), 2; 115-130 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 241992 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinose zrna ozimog graška u smjesi s pšenicom
(Effect of Inoculation and Nitrogen Top-Dressing of Winter Pea and Wheat Mixture on the Seed Yield)
Autori
Uher, Darko ; Štafa, Zvonimir ; Blažinkov, Mihaela ; Kaučić, Dražen
Izvornik
Sjemenarstvo (1330-0121) 23
(2006), 2;
115-130
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
bakterizacija sjemena ozimog graška; prihrana dušikom; prinos graška; prinos pšenice; prinos ozime smjese graška i pšenice
(inoculated of winter pea seeds; nitrogen top-dressing; yield of pea; yield of wheat; yield of winter pea and wheat mixture)
Sažetak
Dvogodišnjim istraživanjima (1999. do 2001.g.) utvrđivan je utjecaj učinkovitosti bakterizacije sjemena ozimog graška i prihrane dušikom na broj i masu suhe tvari kvržica, te prinose zrna smjese graška cv. Maksimirski ozimi i pšenice cv. Sana. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška s sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae iz zbirke Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ukupno najveći broj kvržica na korijenu graška utvrđen je na bakteriziranoj varijanti 2 (34, 0 kvržice/biljka), kao i masa suhe tvari kvržica (0, 185 g/biljka). Prosječni prinosi zrna graška u smjesi iznosili su od 1827 kg ha-1 (kontrola) do 2558 kg ha-1 (bakterizacija). Prosjećni prinosi pšenice u smjesi iznosili su od 1803 kg ha-1 (kontrola) do 3084 kg ha-1 (prihrana dušikom). Prinosi ozime smjese graška i pšenice su iznosili od 3630 kg ha-1 (kontrola) do 5330 kg ha-1 (prihrana dušikom). Najveći broj mahuna (12, 0) i zrna po biljci graška (48) je utvrđen na bakteriziranoj varijanti 2. Najveća masa 1000 zrna (114, 5 g) i masa zrna po biljci graška (5, 45 g) također je utvrđena na bakteriziranoj varijanti 2.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- C.A.B. International
- Biosis