Pregled bibliografske jedinice broj: 240267
Utjecaj genotipa i načina hranidbe na rezultate u tovu svinja
Utjecaj genotipa i načina hranidbe na rezultate u tovu svinja // Proceedings of the 41st Croatian & 1st International Symposium on Agriculture / Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006. str. 667-668 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 240267 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj genotipa i načina hranidbe na rezultate u tovu svinja
(Influence of genotype and feeding type on results in pig fattening)
Autori
Uremović, Marija ; Uremović, Zvonimir ; Luković, Zoran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings of the 41st Croatian & 1st International Symposium on Agriculture
/ Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006, 667-668
Skup
41st Croatian & 1st International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2006. - 17.02.2006
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
genotip; hranidba; kakvoća mesa; svinje
(genotype; feeding; meat quality; pigs)
Sažetak
Istraživanjem utjecaja genotipa i načina hranidbe u tovu svinja do 150 kg tjelesne mase obuhvaćena su 4 genotipa: F1-švedski landras x veliki jorkšir (1), F1 x njemački landras (2) i F1 x pietren (3). Do postizanja 100 kg tjelesne mase praćeno je 76 svinja, koje su hranjene po volji. Nakon toga po jedna polovina svakog genotipa hranjena je po volji, a druga restriktivno 20%. U tovu do 100 kg prirasti su bili: 752, 780 i 710 g (P<0, 01). U tovu od 100 do 150 kg svinje hranjene po volji imale su priraste: 580, 595 i 540 g (P<0, 01), a hranjene restriktivno: 494, 502 i 465 g (P<0, 01). Svinje hranjene po volji imale su 51, 42, 51, 01 i 53, 08 % mesa (P<0, 01), a hranjene restriktivno 53, 10, 53, 80 i 55, 03 % (P<0, 01). Genotip 3 imao je slabiju kakvoću mesa procijenjenu na temelju pH1 i pH24, boje i gubljenja vode iz mesa. Svinje hranjene restriktivno u odnosu na hranjene po volji imale su za 0, 06 do 0, 15 niži % IMM (P<0, 05) i manji gubitak vode iz mesa za 0, 55 do 0, 70 (P<0, 01). Razlike u pH1, pH24 i boji mesa su bile male (P<0, 05). Proizlazi da križanci s pietrenom radi slabijih proizvodnih svojstava nisu pogodni za tov do veće tjelesne mase. Restriktivna hranidba smanjuje priraste i konverziju hrane, povećava % mesa i ima povoljan utjecaj na kakvoću mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb