Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 240267

Utjecaj genotipa i načina hranidbe na rezultate u tovu svinja


Uremović, Marija; Uremović, Zvonimir; Luković, Zoran
Utjecaj genotipa i načina hranidbe na rezultate u tovu svinja // Proceedings of the 41st Croatian & 1st International Symposium on Agriculture / Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006. str. 667-668 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 240267 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj genotipa i načina hranidbe na rezultate u tovu svinja
(Influence of genotype and feeding type on results in pig fattening)

Autori
Uremović, Marija ; Uremović, Zvonimir ; Luković, Zoran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings of the 41st Croatian & 1st International Symposium on Agriculture / Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006, 667-668

Skup
41st Croatian & 1st International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2006. - 17.02.2006

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
genotip; hranidba; kakvoća mesa; svinje
(genotype; feeding; meat quality; pigs)

Sažetak
Istraživanjem utjecaja genotipa i načina hranidbe u tovu svinja do 150 kg tjelesne mase obuhvaćena su 4 genotipa: F1-švedski landras x veliki jorkšir (1), F1 x njemački landras (2) i F1 x pietren (3). Do postizanja 100 kg tjelesne mase praćeno je 76 svinja, koje su hranjene po volji. Nakon toga po jedna polovina svakog genotipa hranjena je po volji, a druga restriktivno 20%. U tovu do 100 kg prirasti su bili: 752, 780 i 710 g (P<0, 01). U tovu od 100 do 150 kg svinje hranjene po volji imale su priraste: 580, 595 i 540 g (P<0, 01), a hranjene restriktivno: 494, 502 i 465 g (P<0, 01). Svinje hranjene po volji imale su 51, 42, 51, 01 i 53, 08 % mesa (P<0, 01), a hranjene restriktivno 53, 10, 53, 80 i 55, 03 % (P<0, 01). Genotip 3 imao je slabiju kakvoću mesa procijenjenu na temelju pH1 i pH24, boje i gubljenja vode iz mesa. Svinje hranjene restriktivno u odnosu na hranjene po volji imale su za 0, 06 do 0, 15 niži % IMM (P<0, 05) i manji gubitak vode iz mesa za 0, 55 do 0, 70 (P<0, 01). Razlike u pH1, pH24 i boji mesa su bile male (P<0, 05). Proizlazi da križanci s pietrenom radi slabijih proizvodnih svojstava nisu pogodni za tov do veće tjelesne mase. Restriktivna hranidba smanjuje priraste i konverziju hrane, povećava % mesa i ima povoljan utjecaj na kakvoću mesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zoran Luković (autor)

Avatar Url Marija Uremović (autor)

Avatar Url Zvonimir Uremović (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Uremović, Marija; Uremović, Zvonimir; Luković, Zoran
Utjecaj genotipa i načina hranidbe na rezultate u tovu svinja // Proceedings of the 41st Croatian & 1st International Symposium on Agriculture / Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006. str. 667-668 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Uremović, M., Uremović, Z. & Luković, Z. (2006) Utjecaj genotipa i načina hranidbe na rezultate u tovu svinja. U: Jovanovac, S. & Kovačević, V. (ur.)Proceedings of the 41st Croatian & 1st International Symposium on Agriculture.
@article{article, author = {Uremovi\'{c}, Marija and Uremovi\'{c}, Zvonimir and Lukovi\'{c}, Zoran}, year = {2006}, pages = {667-668}, keywords = {genotip, hranidba, kakvo\'{c}a mesa, svinje}, title = {Utjecaj genotipa i na\v{c}ina hranidbe na rezultate u tovu svinja}, keyword = {genotip, hranidba, kakvo\'{c}a mesa, svinje}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Uremovi\'{c}, Marija and Uremovi\'{c}, Zvonimir and Lukovi\'{c}, Zoran}, year = {2006}, pages = {667-668}, keywords = {genotype, feeding, meat quality, pigs}, title = {Influence of genotype and feeding type on results in pig fattening}, keyword = {genotype, feeding, meat quality, pigs}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font