Pregled bibliografske jedinice broj: 240249
Tržišna vrijednost svinjskih polovica s ražličitim udjelom mišićnog tkiva
Tržišna vrijednost svinjskih polovica s ražličitim udjelom mišićnog tkiva // KRMIVA časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 47 (2005), 4; 189-193 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 240249 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tržišna vrijednost svinjskih polovica s ražličitim
udjelom mišićnog tkiva
(Market values of pig carcasses that differ in
muscular tissue portions)
Autori
Tolušić, Zdravko ; Kralik, Igor ; Hanžek, Danica
Izvornik
KRMIVA časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 47
(2005), 4;
189-193
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
tržište ; tropasminski križanci ; svinjsko meso ; cijena koštanja
(market ; three-way crossbreeds ; pig meat ; pricing)
Sažetak
Tržište svinjskog mesa u nas zahtjevno je s obzirom na udio mišićnog tkiva u polovicama. U R. Hrvatskoj najbrojnije pasmine svinja su švedski landras (ŠL) i veliki jorkšir (VJ), koje se koriste za proizvodnju F1 križanki i zatim se oplođuju s nerastima izuzetno mesnatih pasmina. U radu se istražuje tržišna vrijednost svinjskih polovica podrijetlom od trostrukih križanaca gdje se kao terminalna pasmina nerasta koristio pietren (P) u prvoj skupini, odnosno njemački landras (NJL) u drugoj skupini. Mesnatost svinjskih polovica procijenjena je metodom „ dvije točke“ prema Pravilniku (1999., 2001.). Svinjske polovice razvrstane su prema udjelu mišićnog tkiva u trgovačke klase (S)EURO, pri čemu je učestalost navedenih klasa u 1. skupini bila S 42, 37%, E 55, 93%, U 1, 69%, a u 2. skupini distribucija polovica prema navedenim klasama bila je: E 54, 17%, U 33, 33%, R 12, 50%. Razvrstavanje svinjskih polovica u trgovačke klase pokazalo je da postoji značajna razlika u njihovoj tržišnoj vrijednosti s obzirom na istraživane genotipove svinja. Izračun cijene koštanja svinjskih polovica, uzimajući u obzir udjele mišićnog tkiva u njima i cijene svinjskog mesa na domaćem tržištu, pokazao je da izbor nerasta kao terminalne pasmine može biti posebno značajan. Uz cijenu koštanja od 32, 73 kn/kg (4, 42 € /kg) mišićnog tkiva, svinjske polovice genotipa (VJxŠL)xP na tržištu ostvaruju povoljniji financijski učinak od svinjskih polovica genotipa (VJxŠL)xNJL. Iz navedenog proizlazi da je potrebito formiranje cijene koštanja svinjskih polovica prema udjelu mišićnog tkiva u njima, jer taj pokazatelj determinira tržišnu vrijednost svinjskih polovica i utječe na njihov plasman, a uzgajivače svinja potiče na selekcijski rad prema postavljenim zahtjevima tržišta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)