Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 240249

Tržišna vrijednost svinjskih polovica s ražličitim udjelom mišićnog tkiva


Tolušić, Zdravko; Kralik, Igor; Hanžek, Danica
Tržišna vrijednost svinjskih polovica s ražličitim udjelom mišićnog tkiva // KRMIVA časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 47 (2005), 4; 189-193 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 240249 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tržišna vrijednost svinjskih polovica s ražličitim udjelom mišićnog tkiva
(Market values of pig carcasses that differ in muscular tissue portions)

Autori
Tolušić, Zdravko ; Kralik, Igor ; Hanžek, Danica

Izvornik
KRMIVA časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 47 (2005), 4; 189-193

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
tržište ; tropasminski križanci ; svinjsko meso ; cijena koštanja
(market ; three-way crossbreeds ; pig meat ; pricing)

Sažetak
Tržište svinjskog mesa u nas zahtjevno je s obzirom na udio mišićnog tkiva u polovicama. U R. Hrvatskoj najbrojnije pasmine svinja su švedski landras (ŠL) i veliki jorkšir (VJ), koje se koriste za proizvodnju F1 križanki i zatim se oplođuju s nerastima izuzetno mesnatih pasmina. U radu se istražuje tržišna vrijednost svinjskih polovica podrijetlom od trostrukih križanaca gdje se kao terminalna pasmina nerasta koristio pietren (P) u prvoj skupini, odnosno njemački landras (NJL) u drugoj skupini. Mesnatost svinjskih polovica procijenjena je metodom „ dvije točke“ prema Pravilniku (1999., 2001.). Svinjske polovice razvrstane su prema udjelu mišićnog tkiva u trgovačke klase (S)EURO, pri čemu je učestalost navedenih klasa u 1. skupini bila S 42, 37%, E 55, 93%, U 1, 69%, a u 2. skupini distribucija polovica prema navedenim klasama bila je: E 54, 17%, U 33, 33%, R 12, 50%. Razvrstavanje svinjskih polovica u trgovačke klase pokazalo je da postoji značajna razlika u njihovoj tržišnoj vrijednosti s obzirom na istraživane genotipove svinja. Izračun cijene koštanja svinjskih polovica, uzimajući u obzir udjele mišićnog tkiva u njima i cijene svinjskog mesa na domaćem tržištu, pokazao je da izbor nerasta kao terminalne pasmine može biti posebno značajan. Uz cijenu koštanja od 32, 73 kn/kg (4, 42 € /kg) mišićnog tkiva, svinjske polovice genotipa (VJxŠL)xP na tržištu ostvaruju povoljniji financijski učinak od svinjskih polovica genotipa (VJxŠL)xNJL. Iz navedenog proizlazi da je potrebito formiranje cijene koštanja svinjskih polovica prema udjelu mišićnog tkiva u njima, jer taj pokazatelj determinira tržišnu vrijednost svinjskih polovica i utječe na njihov plasman, a uzgajivače svinja potiče na selekcijski rad prema postavljenim zahtjevima tržišta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0079051

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Igor Kralik (autor)

Avatar Url Zdravko Tolušić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tolušić, Zdravko; Kralik, Igor; Hanžek, Danica
Tržišna vrijednost svinjskih polovica s ražličitim udjelom mišićnog tkiva // KRMIVA časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 47 (2005), 4; 189-193 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Tolušić, Z., Kralik, I. & Hanžek, D. (2005) Tržišna vrijednost svinjskih polovica s ražličitim udjelom mišićnog tkiva. KRMIVA časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 47 (4), 189-193.
@article{article, author = {Tolu\v{s}i\'{c}, Zdravko and Kralik, Igor and Han\v{z}ek, Danica}, year = {2005}, pages = {189-193}, keywords = {tr\v{z}i\v{s}te, tropasminski kri\v{z}anci, svinjsko meso, cijena ko\v{s}tanja}, journal = {KRMIVA \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {47}, number = {4}, issn = {0023-4850}, title = {Tr\v{z}i\v{s}na vrijednost svinjskih polovica s ra\v{z}li\v{c}itim udjelom mi\v{s}i\'{c}nog tkiva}, keyword = {tr\v{z}i\v{s}te, tropasminski kri\v{z}anci, svinjsko meso, cijena ko\v{s}tanja} }
@article{article, author = {Tolu\v{s}i\'{c}, Zdravko and Kralik, Igor and Han\v{z}ek, Danica}, year = {2005}, pages = {189-193}, keywords = {market, three-way crossbreeds, pig meat, pricing}, journal = {KRMIVA \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {47}, number = {4}, issn = {0023-4850}, title = {Market values of pig carcasses that differ in muscular tissue portions}, keyword = {market, three-way crossbreeds, pig meat, pricing} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font