Pregled bibliografske jedinice broj: 240154
Utjecaj gnojidbe dušikom na kemijski sastav gomolja krumpira
Utjecaj gnojidbe dušikom na kemijski sastav gomolja krumpira // 41. Hrvatski & 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma / Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006. str. 471-472 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 240154 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj gnojidbe dušikom na kemijski sastav gomolja krumpira
(Influence of nitrogen fertilization on chemical composition of potato tuber)
Autori
Poljak, Milan ; Horvat, Tea ; Ćustić, Mirjana ; Ćosić, Tomislav ; Čoga, Lepomir ; Majić, Adrijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
41. Hrvatski & 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma
/ Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006, 471-472
Skup
41 Hrvatski & 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2006. - 17.02.2006
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
dušik; krumpir; mineralni sastav gomolja
(nitrogen; potato; tuber mineral composition)
Sažetak
Sorte krumpira (Solanum tuberosum L.) uzgajane su na obiteljskom gospodarstvu Slovinskoj Kovačici, jednoj od glavnih regija uzgoja krumpira. Utjecaj pet doza dušika (0, 100, 150, 200 i 250 kg ha-1) i tri kultivara krumpira na ukupni prinos svježe mase gomolja i mineralni sastav gomolja istraživan je u tri vegetacijske sezone. Ukupni prinos gomolja signifikantno je povećan s primjenom veće količine dušika, ali razlike u prinosu pri primjeni 100 i 250 kg ha-1 N nisu statistički značajne. Koncentracija ukupnog dušika u gomolju signifikantno se povećava s povećanjem doze dušika. Utvrđen je i signifikantan utjecaj sorte i vegetacijskih prilika na kemijski sastav gomolja. Između koncentracija N i Ca u gomolju krumpira ustanovljena je signifikantna pozitivna korelacijska veza, a između koncentracije K2O i Mg negativna korelacijska veza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
0178002
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Ćosić
(autor)
Tea Horvat
(autor)
Mirjana Herak Ćustić
(autor)
Lepomir Čoga
(autor)
Milan Poljak
(autor)