Pregled bibliografske jedinice broj: 239596
Utjecaj stadija i redoslijeda laktacije na dnevnu količinu i sastav mlijeka
Utjecaj stadija i redoslijeda laktacije na dnevnu količinu i sastav mlijeka // Zbornik radova 41. hrvatskog i 1. međunarodnog znanstvenog simpozija agronoma / Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006. str. 591-592 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 239596 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj stadija i redoslijeda laktacije na dnevnu količinu i sastav mlijeka
(Effects of parity and stage of lactation on daily milk yield and milk content)
Autori
Jovanovac, Sonja ; Gantner, Vesna ; Klopčič, Marija ; Kompan, Drago
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 41. hrvatskog i 1. međunarodnog znanstvenog simpozija agronoma
/ Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006, 591-592
Skup
41. hrvatski i 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2006. - 17.02.2006
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
dnevna količina i sastav mlijeka ; stadij laktacije ; laktacijske krivulje
(daily milk yield ; fat content ; protein content ; stage of lactation ; lactation curves)
Sažetak
Različiti statistički modeli su komparirani radi utvrđivanja najboljeg načina uvažavanja utjecaja stadija te redoslijeda laktacije na dnevnu količinu i sastav mlijeka. Korišteno je 450 000 zapisa o količini i sastavu mlijeka (test day record) krava iz redovne kontrole mliječnosti (AT4 shema) u razdoblju od 01.01.2004. do 31.10.2005. godine. Zapisi su iz centralne baze podataka Hrvatskog stočarskog centra. Projekcija dnevne količine mlijeka te sadržaja mliječne masti na osnovu parcijalnih količina (jutarnja odnosno večernja mužnja) vršena je uporabom korekcijskih faktora po Wiggansu (1981). Udio protumačene varijance bio je najveći u modelu E koji je uključivao redoslijed laktacije kao fiksni utjecaj te stadij laktacije kao Ali-Schaefferovu krivulju, kako za dnevnu količinu mlijeka, tako i za sadržaj mliječne masti i bjelančevina. Ispitivanja su pokazala da prilikom procjene dnevne količine mlijeka te sadržaja mliječne masti i bjelančevina model E ima prednost nad ostalima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)