Pregled bibliografske jedinice broj: 238631
Tehnološko-tehničke osnove sustava krava tele
Tehnološko-tehničke osnove sustava krava tele // Drugo savjetovanje uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj / Bulić, Vesna (ur.). - Zagreb : Hrvatski stočarski centar , 2005. / Bulić, Vesna (ur.).
Vinkovci, Hrvatska, 2005. str. 28-33 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 238631 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnološko-tehničke osnove sustava krava tele
(Tehnological-tehnical basic of cow-calf system)
Autori
Knežević, Mladen ; Perčulija, Goran ; Bošnjak, Krešimir ; Leto, Josip ; Vranić, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Drugo savjetovanje uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj / Bulić, Vesna (ur.). - Zagreb : Hrvatski stočarski centar , 2005.
/ Bulić, Vesna - , 2005, 28-33
Skup
Drugo savjetovanje uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj
Mjesto i datum
Vinkovci, Hrvatska, 17.11.2005. - 18.11.2005
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
sustav krava-tele; sustav krava dojilja; sisajuća stada
(cow-calf system; nursing cows system; suckler herds)
Sažetak
Osnovicu proizvodnje goveđeg mesa u Republici Hrvatskoj čini telad porijeklom od krava koje služe prvenstveno za proizvodnju mlijeka (dominantno krave Simentalske pasmine i Holstein pasmine) i telad iz uvoza. Smanjenjem broja krava kao posljedice rata i negativnih trendova u govedarstvu Hrvatske doveden je u pitanje dostatan broj teladi za proizvodnju potrebnih količina goveđeg mesa, a s druge strane sve naglašenija specijalizacija u proizvodnji kravljega mlijeka, dovodi u pitanje i tovne karakteristike i kvalitetu teladi za tov. Za očekivati je da će se povećanjem proizvodnje mlijeka po kravi broj krava (a time i broj teladi) i dalje smanjivati. Deficit u broju teladi za tov u ovom se trenutku, rješava uvozom teladi upitne kakvoće. Godišnje se u Republiku Hrvatsku uvozi od 100.000 – 120.000 teladi za tov. Opće poznati i usvojeni princip proizvodnje goveđeg mesa sadržan je u tri sukcesivne faze: (i) faze proizvodnje teladi za tov ; (ii) faze uzgoja i (iii) faze tova, kao završne faze ove proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
0178060
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Goran Perčulija
(autor)
Marina Vranic
(autor)
Mladen Knežević
(autor)
Krešimir Bošnjak
(autor)
Josip Leto
(autor)