Pregled bibliografske jedinice broj: 238561
Karakterizacija autothonih sojeva kvasaca skupine Saccharomyces sensu stricto izoliranih s kultivara Žilavka
Karakterizacija autothonih sojeva kvasaca skupine Saccharomyces sensu stricto izoliranih s kultivara Žilavka, 2006., magistarski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 238561 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija autothonih sojeva kvasaca skupine Saccharomyces sensu stricto izoliranih s kultivara Žilavka
(Characterization of Saccharomyces sensus stricto yeast isolated from the cv. Žilavka)
Autori
Pohajda, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.02
Godina
2006
Stranica
109
Mentor
Redžepović, Sulejman
Ključne riječi
kvasci; karkaterizacija; Žilavka
(yeast; characterization; Žilvka)
Sažetak
Kvasci su najodgovorniji u biokemijskoj transformaciji mošta u vino. Najznačajnjija skupina tog proecesa je Saccharomyces sensu stricto. U ovom rad je po prvi put izvršena kakrakterizacija autohtonih sojeva kvasaca sa kultuvara Žilavka. U prvom dijelu istraživanaj izvršena je identifikacija kvasaca fiziološkim i molekularnim (PCR-RFLP) metodama. U drugom dijelu istraživanja izvršene su mikrofermentacije u laboratorijskim uvjetima. Od ukupno izoliranih 78 izolata, njih samo je pripadalo vrsti S.cerevisiae, a od njih samo 14 bi se trebalo detaljnije ispitati u midivinifikacijama kao moguće starter kulture u proizvodnji prepoznatljivih vina Žilavke.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA